Пише Ви едно объркана,наранена жена на 26 г.

Имах сериозна връзка десет месеца - не съм с него, но не мога да го забравя. Вечер, когато се стъмни, ми става два пъти по гадно, макар че имам друга връзка. Дори и при, и след секс, аз плача и не мога да обясня на новия си партньор, че се чувствам все едно изневерявам на предишния. Колкото и да съм си мислила,че като се отнасям добре с хората, няма да си отидат от мен, се оказа обратното. Приятелят ми си тръгна от мен след една година и половина с оправданието, че се сърдя за глупости. Поисках втори шанс щом е така, но той не ми го даде, а ме остави. След месец разбрах, че живее с друга жена - седем години по-голяма от него и с дете, стана ми още по-гадно.

Постоянно научавам нови и нови неща за него, и само плача. Заедно градяхме планове за къща, правихме опити за дете, не мога да разбера - без обяснение си тръгна. Сега ме е страх да не повтарям грешките си, тъй като не ми се даде обяснение какви са те.

Искам да си подредя живота, да се освободя от неговия образ и спомените, свързани с него, но как да стане в малкия ни град не знам. Пробвах с успокоителни - не става, пробвах да говоря с мама - не става. Не знам какво да правя и как да си помогна. Сега имам връзка, но мъжът, освен че иска да е с мен, иска и семейство (постоянно за това говори). Но аз искам първо да се отърся от всичко минало. Не ми се излиза с него от страх какво ще кажат за мен, как ще се срещна с бившия, просто ми е трудно да продължа всичко на чисто - без миналото да е в него. Вече и приятелките ми не искат да говорят с мен, защото и те не могат да ме разберат.

Ще ви разбера ако и вие не желаете да ми дадете съвет ,все пак има хора с далеч по-големи проблеми,но поне ме насочете към кого да се обърна, как да си помогна.

Благодаря Ви!!!

Здравейте,

Първата асоциация, която направих, прочитайки вашето писмо, бе провокирана от споделянето ви, че негативните мисли и чувства, свързани с бившия, стават двойно по-силни „вечер, като се стъмни”. Това ми напомни за един архетипен образ, който често се среща в женската психика – образът на тъмния мъж. Той може да бъде реален образ от живота на жената – бивш съпруг или приятел, роднина, колега, човек, когото е обичала или човек, когото е мразила. Дори някого, който й е бил безразличен. Неподражаем джентълмен, грубиян, богаташ, пройдоха, касоразбивач, разбивач на собственото й сърце. Възможно е и никога да не го е срещала в ежедневието си – да се появява смътно в сънищата й, или да е герой от приказките – Синята брада, Кашчей безсмъртни, Михел Холандеца, джуджето Румпенщилцхен или самият дявол...

Няма значение откъде се е взел тъмният мъж, образът му често отваря пропаст в душата на жената и се превръща в натраплив преследвач, в хищник, който е обсебил тялото и съзнанието й, преследва я в сънищата й, на работа, в леглото и отнема от енергията й, когато тя се опитва да твори. Във вашия случай ви кара непрекъснато да се подлагате на мъчителен самоанализ, да правите тягостна ретроспекция на приключилата ви връзка и да се чувствате така, сякаш му изневерявате. Но... Появата на тъмния мъж има и много важна функция за вътрешното израстване на жената – за да се справи с обсебването му, тя трябва да се докосне до своята дива, инстинктивна природа. Трябва да напипа здравото, жизнеутвърждаващо ядро на личността си.

Когато бъде обсебена от подобен образ, това за дадена жена обикновено означава, че е настъпил моментът, в който животът й се нуждае от промяна. Това е сигнал, че може би се е оставила на рутината на ежедневието, че не желае да направи поредните стъпки, че се бои да си върне отнетата й от тъмния преследвач енергия или, че в крайна сметка не е свикнала да се бори. И понеже здравият човешки инстинкт не позволява да пребиваваме дълго време в състояние на неудовлетвореност и дискомфорт, замислете се дали в момента в душата ви не се надига буря (това е един от първите белези на освобождаване от обсебването)?

Буря, която е необходима, за да се извърши известно количество психична работа и да се освободи необходимата ви жизнена енергия? Нито успокоителните, нито окайването пред приятели и приятелки би ви помогнало в такава степен, в каквато би ви помогнало обръщането навътре – към вашата дива същност. Ако сянката на бившия ви преследва, замислете се какво би направила една вълчица за малките си, ако забележи иззад храстите сянката на някой леопард? Със същия инстинкт е нужно да се грижите за вашата вътрешна природа, много по-важно е да нямате усещането, че изневерявате на нея, отколкото усещането, че изневерявате на бившия си (което уверявам ви е мимолетно явление). Разглобете образа му до отделни черти, някои изхвърлете зад гърба си, други прибавете към собственото си мислене и поведение, а с трети просто не се занимавайте. Същото направете  и с „глупостите”, за които той твърди че сте се сърдила. Ще установите, че някои от тях наистина са незначителни, други са дребни камъчета, които могат да обърнат колата, а трети са неделима част от светоусещането ви. Така ще превърнете мъчителната фигура на човека, с когото сте се разделила в архетипен образ, какъвто присъства в психиката на много жени, и който заедно с отрицателните емоции ви е донесъл едно ново осъзнаване и нов тласък.