.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Музиката действа като успокоително - идеално за летните жеги

Евгений Милов | преди 16 седмици
музика
Снимка: iStock
Музиката може да бъде алтернатива на лекарствата за успокояване на пациенти. Ето с коя песен бързо да успокоите нервите си

Музиката може да бъде алтернатива на медикаментите за намаляване на тревожността преди анестезиологичните процедури, сочат резултатите от ново изследване на "Penn Medicine".

Проучването на американските специалисти установява, че музиката е също толкова ефективна, както интравенозната форма на седативното лекарство мидазолам (midazolam) при понижаване на тревожността преди анестетичната процедура.

Регионалната блокада на нерви е процедура, при която се прилага местна анестезия, блокираща усещането за болка в определена област на тялото. Процедурата е рутинна, но безпокойството преди операция е често срещано.

За да се намали тревожността, която може да доведе до продължително възстановяване и увеличаване на следоперативната болка, преди нея пациентите обикновено приемат седативни лекарства (като мидазолам).

Но лекарствата могат да имат странични ефекти, включително проблеми с дишането, враждебност и превъзбуда. В настоящото проучване изследователите са открили, че релаксиращата музика може да има ефект, подобен на интравенозната форма на мидазолам при намаляване на тревожността на пациента преди процедурата.

слушане на музика
Снимка: iStock

Учените от университета на пенсилвания са провели изследване със 157 души, които са имали една от двете възможности 3 минути преди регионалната блокада на нерви - или инжекция от 1-2 мг мидазолам, или чифт шумоизолиращи слушалки, на които да слушат "Weightless" на Marconi Union.

10 песни срещу тревожност & стресД-р Дейвид Люис-Хогсън създаде най-релаксиращата плейлиста

Това е 8-минутна песен, създадена в сътрудничество със звукотерапевти, с внимателно композирани хармонии, ритми и басови линии, създадени специално за успокояване на слушателите. 

Изследователите са сравнили нивата на тревожност преди и след употребата на всеки от двата метода, като откриват сходни промени в нивата на тревожност и при двете групи.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Regional Anesthesia & Pain Medicine".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?