Музика за медитация 
Бавната, ритмична музика може да ни освободи от тревожните мисли и да ни помогне да се концентрираме върху истински важното в момента. За да работим качествено е важно да отстраним излишните шумове от съзнанието си, които ни разсейват и натоварват. Такъв вид музика е психиделичната и парчетата от течението ъплифтинг. В музиката за медитация често присъстват специални инструменти - гонг, тибетски купи, шамански барабан, сантур, монокорд, чиито звуци действат концентриращо.

Шумове от природата - морски вълни, дъжд, звуци на животни и др.
Наричат се още розови или бели шумове. Това са звуците от природата, който балансират психиката и действат успокояващо. Известно е, че кърмачетата се успокояват много бързо, слушайки такива шумове - капките на падащ дъжд, например. Белите и розовите шумове абсорбират другите звуци и изчистват съзнанието.

За активиране на алфа вълните
Алфа вълните се излъчват от мозъка, когато той е в състояние на покой - сън, медитация, релакс. Бета вълните са свидетелство за силно безпокойство, страх и стрес. При тях е трудно човек да бъде концентриран и да работи добре. 

Класическа музика 
Подходяща е за концентрация, защото е само инструментал. Струнните инструменти, които преобладават в изпълненията, действат успокоително. Класическата музика е подходящ фон за творческите професии.