#Квадратна форма
Притежателките на този тип дупе имат склонност да натрупват мазнини в областта на талията. Въпреки че формата на дупето им не е сред най-впечатляващите за мъжките очи, дамите с плоски дупета могат да се похвалят с добро и крепко здраве, стига да не посягат прекалено много към храни, богати на мазнини и въглехидрати. В такъв случай рискуват с времето да си навлекат проблеми със сърцето, кръвното налягане и кръвната захар.

#Кръгла форма
Дамите с кръгло дупе, наподобяващо формата на буквата „О”, са сред притежателките на най-атрактивните в мъжките погледи дупета. Експертите твърдят, че кръглата форма е признак за добър баланс на хормоните.

Тези дами се характеризират с крепко здраве, добър имунитет и весел характер. Според едно скорошно проучване голямото дупе е и признак за висок коефициент за интелигентност.

#Сърцевидна форма
Дамите със сърцевидна форма на дупето – стеснено в долната част и разширено в горната, са предразположени към натрупване на мазнини и мастни депа в горната част на бедрата си.

Според експертите тази форма на задните части подсказва за дефицит на хормона естроген, което е предпоставка за депресивни състояния и други вероятни проблеми със здравето в по-зряла възраст.

Специалистите препоръчват на дамите с този тип дупе активния спорт и балансираното хранене. Според тях това е начинът те да се предпазят от по-сериозни здравословни проблеми с напредването на годините.

#V-образна или триъгълна форма
Тази форма обикновено е характерна за повечето дами в по-напреднала възраст, когато мускулите на дупето започват постепенно да се отпускат.

Както и при сърцевидната форма, и V-образната е признак за дефицит на женския хормон естроген. И тук съхранението на мазнини от областта на дупето се е разпределило на друго място, в случая по корема и талията.

Притежателките на този тип дупе са предразположени към проблеми със съня, към липса на настроение и енергия. Чести са и оплакванията, свързани с нередовен менструален цикъл и загуба на либидото.

За да избегнат рисковете от подобни състояния, специалистите съветват дамите с триъгълна форма на дупето да пият повече вода, да избягват мазни и тлъсти храни, да ядат повече плодове и зеленчуци и да водят по-активен начин на живот.