.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Любовта може да ни излекува

Антония Драгиева | преди 1 година
Любов
Снимка: iStock
Окситоцинът - хормонът на любовта - стимулира желанието за социални контакти

Хормонът на любовта - окситоцин - ни прави по-щастливи и по-контактни, а също така може да третира здравословни проблеми, сочат резултатите от изследване на д-р Маркус Мутенхалър.

Медицинският химик от Университета на Куинсленд в Австралия е изследвал хормона с цел да установи способността му да лекува състояния като безпокойство, шизофрения, зависимости и анорексия. 

"Доказано е, че хормонът стимулира желанието за социални контакти, което дори само по себе си е лековито", казва д-р Мутенхалър. Специалистът е провел тестовете с лабораторни мишки, които са показали, че животните много по-бързо превъзмогнали страха си от социални контакти и станали по-жизнени.

По състав, молекулите на хормонът окситоцин съдържат всички съставки, от които се нуждае цялото ни тяло. Те се свързват с рецепторите в мозъка - в следствие, на което влияят на чувството ни за удовлетвореност, социални взаимоотношения, безпокойство, нивата на стрес и по-лесното раждане при жените.

Неслучайно в болниците преливат от този хормон в кръвта на родилките, за да стимулират контракциите и по-бързото раждане, като така съкращават болките за майката.

Окситоцин

Но, разбира се, всяко лекарство в прекалена доза, става отрова, както казва и народното поверие. Прекаляването с хормона окситоцин от външен източник може да доведе до сърдечно-съдови проблеми или руптура на матката, или разкъсване на органа при раждане.

"Недостатъкът на окситоцина е, че активира множество рецептори, които от своя страна могат да доведат до нежелани странични реакции", алармира д-р Мутенхалър, но рядко се стига до неговият излишък в организма по естествен начин. 

В крайна сметка окситоцинът си остава необходимият хормон на любовта, за това колкото повече любов правим, толкова повече окситоцин произвеждаме.

Ако в момента нямате интимна половинка, отидете на масаж, пуснете си любимата музика или просто правете най-приятни неща за вас.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?