.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Лекарите вече "предписват" стайни растения, които да помогнат за лечението на тревожност и депресия

Евгений Милов | преди 5 дни
стайни растения
Снимка: iStock
Това е част от програма във Великобритания, която използва контактът с природата за подобряване на здравето

Ако посетите "Cornbrook Medical Practice" в Манчестър, Англия, може да се приберете без рецепта за лекарства, но с растение. Медицинският център е един от първите, които предписват зеленина на пациентите, за да помогнат за лечението на тревожност и депресия.

стайни растения
Снимка: iStock

Терапията се основава на идеята, че контактът с природата - дори нещо толкова просто като едно стайно растение - може да има ползи за здравето. Центърът, който отглежда на място билки като маточина и непета (котешка мента), също приканва пациентите по-късно да се върнат, за да помагат в градината заедно с другите хора. 

"Има доказателства, че хората, които са социално изолирани, имат по-лоши здравословни показатели", казва Джон Рос, директор на местната организация с нестопанска цел "Sow the City", която работи с лекари и болници за интегриране на градинарската терапия. 

За градинарството като антистрес терапия ... или как градинарската дейност влияе върху психическото здраве.

"Ние предлагаме вид обществен проект [в рамките на лекарския кабинет], за да могат хората да се съберат и да отглеждат растенията и да градинарстват заедно с другите пациенти", допълва Рос.

Когато създават нова програма в клиниките, служителите от неправителствената организация работят с лекарите и пациенти, за да решат от кой вид градинарство има най-голям смисъл - работа в зеленчукова градина или просто място за почивка сред зеленината - и след това провеждат сесии за обучение на пациентите по градинарство. Растенията, които лекарските кабинети предписват, са лесни за отглеждане.

"Опитваме се да го направим възможно най-просто, като гледаме растенията да са здрави в началото и да обучим хората как да се грижат за тях", казва Рос.

Интересът към градинарството в здравеопазването нараства, казва Рос, тъй като Националната здравна служба на Великобритания все повече се интересува от намирането на начини за предотвратяване на болестите.

 

"Ще трябва да започнат да мислят за предотвратяване на заболяванията на хората. Това е голямата промяна в парадигмата на здравеопазването", допълва Рос.

Градинарството може да намали с 18% риска от преждевременна смъртГрадинарствате ли (поне)?

Днешният 10 септември е Световен ден за предотвратяване на самоубийствата – чества се по инициатива на Международната асоциация за предотвратяване на самоубийствата с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО).

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?