Меглена Бенева е професионален сертифициран коуч (PCC) към ICF, обучител и ментор за професионални коучове към Aligned Action International. Има над 15 години опит в сферата на продажбите и маркетинга, в сферата на бързооборотните стоки като мениджър оперативни продажби, мениджър ключови клиенти и дистрибуторски мениджър. Специализира телесна психотерапия към Български институт за Неорайхианска аналитична психотерапия.

Меглена Бенева



Меглена е един от лекторите на Кариерен Кошер 2019 - най-голямото кариерно събитие за българи с опит в чужбина. Тя ще води вдъхновяваща лекция за кариерната пауза и това как тя води до прозрения и промяна. Не пропускайте да се регистрирате за събитието - бързо и безплатно.

“Да отделиш време, за да не правиш нищо, често поставя нещата в перспектива.”
Ду Зантамата

Какво е сабатикал (sabbatical) и защо толкова много се говори за него напоследък?

Официалното определение на сабатикал е „по-дълго отсъствие от работа” – кариерна пауза, което се взема с цел човек да развие нови и различни умения, да пътува, да създава и твори. В повечето случаи това е пауза, която продължава до една година. Концепцията за сабатикал, всъщност, се базира на библейската практика „шмита“ (shmita), която е свързана със земеделието. Според Библията (Левит 25), евреите, всяка седма година, трябва да дадат почивка на земята си от всякакъв вид обработка. Според описаното всеки, който спази почивката в седмата година, впоследствие земята ще го дари с богата реколта.

Сабатикалът не е самоцел

Това е просто един от инструментите, които можем да използваме за презареждане. Той е един от факторите, които също могат да повлияят на креативността ни и психичното ни здраве. Според скорошно изследване на Linkedin, креативността е най-търсеното умение което компаниите търсят от служителите, които наемат на работа.

Но каква роля има тук почивката – кратка или по-дълга?

Вече не е странна идеята, че в този забързан свят безделието и сънуването с отворени очи са моментите, в които сме най-креативни. Много изобретения са направени в моменти на безделие или когато изобретателите им са правели нещо друго – Андрю Стантън се е вдъхновил за образа на Pixar робота WALLE по време на бейзболен мач, с бинокъл в ръка, идеята за използването на post–it бележките е дошла, докато нейният създател е работил по друг проект.

„За да сте по-креативни имате нужда от варирането между дълбочинно изследване и фокусирано внимание и сънуването с отворени очи. Това е причината великите идеи да идват под душа. Те идват в съзнанието ви, когато не сте заети“, казва Андрю Смарт, изследовател на човешката природа и автор на книгата „Autopilot, the Art & Science of Doing Nothing“, цитиран в книгата „Overwhelmed, How to Work, Love and Play When No One Has The Time” на Бриджит Шулте.

Така регулярните моменти на бездействие в ежедневието или по-дългите такива с фокусирано внимание, като сабатикъла, могат да ни донесат нови идеи, нови гледни точки и перспективи.

В свят, в който сме идеализирали заетостта и постоянното бързане, имаме крайна необходимост от време, в което да не правим нищо, време в което да се фокусираме на отношенията с близките и приятелите си, време, в което да сме бавни. И това е от изключителна важност, за психичното ни здраве. Все по-често сабатикъл се използва и като един от инструментите за справяне със състоянието на прегаряне (burnout). Ако в началните фази от започването на прегарянето то е просто реакция на стрес, в крайната му фаза то вече не е реакция, а постоянно усещане и начин на пребиваване в света и по-скоро се доближава до депресивно състояние. В такива ситуации кариерната пауза не е решението на проблема, но често може да съпътства работата по справянето с него.

Хората, които стигат до прегаряне по-често, са хората, които са изключително силно ангажирани с компанията и работата си. Много често такива хора се идентифицираме с работата си и се гордеем с постиженията си в нея. И когато след определен период от време, в който не сме обръщали внимание на знаците, че е време да променим нещо, да си дадем почивка или да балансираме личния и служебния си живот и ритъм, тя загуби смисъл, то цялото ежедневие може да стане сиво и безинтересно.

Важно е да говорим за това как да се справим в моментите на бърнаут, но още по-важно е и да се предпазим от стигането до прегаряне. Един от подходите за превенция е възприемането на живота през призмата на следните четири аспекта:

Меглена Бенева по време на Персенк Ултра



Ментален – това, което ме движи, мотивира, развива. (Кои са новите неща, които уча? Какви нови умения развивам? Кои са целите или визията, които ме вдъхновяват и движат напред?

Физически – физическото ми здраве, задоволяването на сетивните ми нужди от храна, сън, усещания, но и постигането на резултати, в това което правя (Доколко съм здрав/а физически? Какви резултати постигам от активностите, в които влагам енергията си?)

Емоционален – връзките и отношенията ми с хората около мен, близки, колеги (Колко време отделих на близките си в последните десет дни? Доколко съм тук и сега, когато съм с приятелите си и семейството си, или мисълта ме води към онзи списък със задачи, които би било перфектно да се свършени вчера?)

Социален – усещане за принадлежност към нещо по-голямо – дали организация, дали идея или общност. (Доколко се чувствам принадлежен/а и утвърдена в семейния, приятелския и работните си кръгове?)

Хората, гонещи перфекционизма, имат навика да се фиксират за дълъг период от време само в един от тези аспекти и да хвърлят цялата си енергия в него. И това неминуемо води до прегаряне в един момент. Изисква се повишена себеосъзнатост, за да внимаваме в това на определен период от време да влагаме енергията си и в четирите аспекта и съответно да възстановяваме енергията си и през четирите. И ако някой от аспектите липсва от ежедневието ни за две седмици, е червена лампа да му отделим време и да му обърнем внимание и постоянно да търсим тази форма на динамично равновесие между всички важни аспекти в живота ни.

Планирайте излизането си в сабатикъл

Решението за взимане на сабатикал и излизане в по-дълга кариерна пауза, не е нещо, което се осъществява за ден, два или седмица. Изисква подготовка и планиране:

Преценете кой ще върши вашата работа по време на отсъствието. Подсигурете, че човекът, който ще поеме, е въведен и готов за отговорността, която ще носи. Това може да е човек от компанията, за който това би било възможност за кариерно развитие, поемане на нови отговорности или развиване на нови умения. Възможно е и да бъде разпределена между повече хора. Друг подход би бил осигуряването на работно място за една година, на нов за компанията човек.

Имайте готовност при завръщането си да не поемете работата в същия й обхват, в който е била преди паузата. Това всъщност би било възможност да се върнете към старата си работа, но част от оперативните ви задачи да бъдат поети от други хора, а вие да поемете нови проекти, или да имате време за повече стратегическа работа и развитие. Живеем в изключително динамична и бързо променяща се среда. След една година е възможно много неща да са се променили.


Ако мислите да взимате сабатикал – планирайте го, времето отлита просто ей така и докато се обърнете, три, шест или дори дванадест месеца вече ще са минали, без да се усетите.

За да чуете Меглена на живо, заповядайте на 4 септември в Интер Експо Център на Кариерен Кошер 2019. Събитието е безплатно, но изисква регистрация.

bTV и LadyZone.bg са основни медийни партньори на Кариерен кошер 2019.