Когато си впръскваме парфюм, ние не се грижим само за това да ухаем на околните на нещо приятно. Ние се грижим за собственото си настроение и усещания, защото ароматът променя начина, по който се чувстваме. Това, което помиришем не се обработва от носа, а от мозъка ни. Когато се парфюмираме стимулираме определени центрове в него, а това променя хормоналния баланс в тялото ни. Ето затова е важно да подбираме правилно парфюма, който да съответства на настроението ни.

Ако сте романтично настроени
Сигурно сте чували израза, че влюбените ходят по розови облачета или са си сложили розовите очила. Това никак не е случайно, защото флоралните нотки в парфюмите и по-точно в аромата на рози стимулират възприятията ни и действат върху нервната система. Розата дължи своя аромат на денилетиламинът, който известен с това, че неутрализира признаците на депресия и тревожност. Затова ако сте влюбени или сте в романтично настроение, заложете на флорални аромати и такива, които съдържат розова нотка. Ако цветните нотки не са вашето нещо, може да заложите на какаото – то също действа стимулиращо на нервната система.

Снимка: istockphoto.com



Ако се чувствате енергизирани
Цитрусовите нотки са подходящи за моментите, в които се чувстваме свежи и енергизирани. Тези нотки са свежи и се възприемат лесно от носа и сетивата ни, карайки ни се чувстваме още по-добре. Именно ароматът на цитруси е използван от векове за съживяване и повишаване на жизнеността. Ако се нуждаете от незабавно събуждане и увеличаване на производителността, то най-добрите опции за вас са с аромат на мандарина и портокал. Сещате ли се колко освежаващо на атмосферата и въздуха в помещението действа обелената мандарина от колегата ви в офиса? Ако предпочитате нещо не толкова натрапчиво цитрусово, изберете парфюм с нотки на кедър.

Ако се чувствате изморени
Умира, стрес и тичане - ако ежедневието ви се свежда до тези три думички, експертите съветват да използваме парфюми с базови нотки на ориенталски кехлибар. Други подходящи ухания са тези, които се използват най-често в ароматерапията за успокояване, отпускане и предизвикване на медитивно състояние. Един от тях е сандаловото дърво.

Снимка: istockphoto.com



Универсалният аромат
Един от считаните за универсални аромати на всички времена е ванилията. Ако искате да заложите на класиката, може да изберете нея.