Новата година предстои, а с нея и новите предизвикателства, които ни очакват. Но да не оставяме живота си само в ръцете на съдбата. Все пак това е нашият живот. И именно ние сме хората, които можем да предопределим как да живеем. Ето как да направите така, че вие сами да ръководите живота си, а не той вас. 

1. Благодарете на старата година!
Напишете всичко, за което сте били благодарни през изминалата 2016 година. Независимо дали е била трудна, тежка или късметлийска и със сполука, бъдете благодарни за това, което ви се е случило, защото за всичко си има причина. Кажете (напишете) добра за любовта, която ви се е случила или ви е пропуснала, за децата, които са ви радвали и ядосвали, за семейството, което сте създали или все още градите, за пътуванията, които сте осъществили или ви предстоят и т.н.

2. Отбележете постиженията си!
Направете кратък списък с нещата, които се гордеете, че сте постигнали. Отбележете напредъка си в някаква област, не забравяйте да си напомните в какво още е нужно да се усъвършенствате. направете си списък с поне 20 неща. може би ви се струват много, но със сигурност има какво да запишете. Не пропускайте малките неща. Те са също толкова важни, колкото завършеното висше образование, например. Поводите за гордост може да са нова работа, съхранено приятелство, отношения с любим мъж и др. 

3. Награда за самата теб!
Изминалите 365 дни са повод да се наградите. Обърнете се към детето в себе си и му позволете да се радва от сърце. Потърсете жената - нежната, любящата, дивата, щурата - всички онези неща, които сте позагърбили, докато сте се опитвали да бъдете добра майка и съпруга. Наградете това свое чисто аз. 

4. Направете си план с конкретни задачи
За начало опитайте с нещо кратко. Планирайте само месец януари. Следвайте посока, която ви харесва. Дори да не изпълните плана си, вие вече сте заявили своето желание. То може да се сбъдне през февруари или пък догодина. След това направете план за по-голям период - тримесечие, цяла година. 

5. Не забравяйте и план Б.
Най-добрият план е този, който включва и резервен план. Нека той включва намеренията ви, ако първият план се промени и не се развие по очаквания от вас начин.