Квантовата физика е една от най-трудните материи в света на науката, която изумява учените до днес и хвърля в недоумение опитващите се да я разберат. Но какво е квантова психология и възможно ли е тя да промени живота ни?

Според прочутия писател Робърт Антон Уилсън това е напълно възможно. Есеист, драматург, поет и футурист, преподавател и популяризатор на науката Уилсън е автор на повече от 35 книги. Една от тях и особено важна е "Квантова психология. Как мозъчният софтуер програмира вас и вашето мислене". Нейното ново издание вече е по книжарниците от издателство "Кръг", за да задоволи отдавнашно читателско търсене.

Уилсън е фин познавач на физиката, квантовата механика и мистичните традиции - от дзен и йога до магия и херметизъм. Наречен е "най-важният философ на века" от психолога експериментатор Тимъти Лиъри, а книгата му той определя като "научна, остроумна, съвременна и изпълнена с надежда."

"Квантова психология" (издадена за първи път през 1990-а, но запазила актуалността си до днес) преобръща начина, по който мозъкът ни възприема нас самите – и Вселената – през XXI век. Някои наричат книгата материалистична, според други е научна, а трети настояват, че е мистична. Всъщност тя е всяко от тези неща. И нещо още по-важно – както казва писателят Филип К. Дик, – книгата преобръща "всяка умствена полярност, сякаш съм бил разтегнат до безкрайността."

Снимка: iStock

Квантовата психология не ни учи какво да мислим, а как да мислим. Чрез нея разгадаваме ограниченията, които сами си поставяме и които могат да променят погледа ни върху света. Осъзнаваме как собственият ни език ни ограничава в разбирането помежду ни и живота като цяло.

Уилсън интегрира квантовата теория с неврологичните мозъчни модели, изтъква пробойните в Аристотеловата логика, която поставя всичко в бинарно мислене – да/не, черно/бяло, и я поставя в контрапункт с работите на Айнщайн, Шрьодингер, Хайзенберг, Гьодел. Квантовата психология открива пред всеки от нас как да стигнем до самата същина на онова, което се опитваме да разберем.

Всяка глава в тази книга съдържа упражнения, които ще помогнат на читателите да схванат и да се научат да използват принципите на квантовата психология. Така тя се превръща в мощен инструмент към разширяването на нашите възможности и познание. "Научил съм от Робърт Антон Уилсън повече, отколкото от всеки друг", твърди и прочутият комедиант Джордж Карлин.

Робърт Антон Уилсън (1932–2007) описва творчеството си като опит да бъдат разрушени предпоставените асоциации, да се погледне на света по различен начин чрез редица нови модели, никой от които не може да се нарече истина. Уилсън цели да въведе човечеството в съзнание на генерален агностицизъм, но не по отношение само на Бога, а агностицизъм към всичко около нас.