Аналитичният ум без емоция не е нищо друго освен един робот, а емоционалния ум, без способността да анализира, е твърде нестабилен.

#Разлики между мъжката и женската енергия
Мъжката енергия (Ян) е по-линейна, организирана, надарена със стратегическа мисъл, амбициозна, практична, математически обусловена и рационална. Женската енергия (Ин) е по-състрадателна, изразителна, свободно течаща, безгранична, творческа и интуитивна. Това не означава, разбира се, че всички мъже са непременно и абсолютни притежатели на мъжката енергия или обратното. Полът играе определена роля дотолкова, доколкото да дава определена доминация на едната пред другата енергия, но в никакъв случай не е показател за качествата на нейните притежатели.

#Как да балансираме мъжкото и женското начало в себе си

- Разговаряйте по-често с представители на противоположния пол
Ако прекарвате времето си предимно или само с хора от вашия пол, няма да имате достатъчно представа за собствените си качества, които тлеят във вас самите и очакват да бъдат тласнати към развитие. Това означава, че ще ви липсва обект за сравнение. Общувайки по-често с представители на срещуположния пол, вие самите ще имате възможност по-обективно да се погледнете през техните очи. Това ще ви помогне да осъзнаете качествата, които притежавате, и качествата, за които трябва да работите, и така да стигнете до една вътрешна самооценка, която ще ви даде път към търсенето на енергийния Ин и Ян баланс вътре в себе си.

- Вслушвайте се в обратната връзка, която получавате от хората
Ако хората в живота ви имат мнение за вас, че сте прекалено властен и деспотичен, твърде строг и сприхав, погледнете вътре в себе си, направете си самооценка, и ще осъзнаете, че сте дали много по-голямо пространство на мъжкото начало в себе си за сметка на женското. И обратно – ако в техните очи вие сте твърде деликатен, свит, скромен, тих, трябва да поработите върху своето Ян-начало. Която и от двете енергии преобладава във вас, това означава, че се намирате извън равновесие и изпитвате вътрешен дискомфорт от това. Ето защо, работейки върху балансирането на двете начала, вие ще хармонизирате не само вашето съзнание, мисли, чувства към хората наоколо, но и личният ви живот ще тръгне по правилния път – ще се чувствате по-удовлетворени от всякога, по-спокойни и щастливи.

- Съвестта също ни говори 
Тя се води от вътрешния глас, идващ от висшето Аз. Той, от своя страна, е проявление на хармонията и баланса между мъжката и женската енергия. Колкото повече се свържете с интуицията си, толкова по-лесно ще може да откриете баланса вътре в себе си и околния свят. Когато постигнете това състояние, вие ще постигнете така търсената духовна хармония. Защото духът, сам по себе си, не може да съществува без баланс. Небалансиран може да бъде единствено его-умът.
Намирането на баланс вътре в самите себе си, ни помага да намерим баланса и в отношението си към света и всичко онова, което ни заобикаля. А това, в крайна сметка, ни дава възможност по-лесно да се вслушваме във вътрешния си глас и интуиция, а оттам и по-лесно да открием пътя към сърцата на другите.