.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Хората, които постоянно се оплакват, са вредни за здравето

Евгений Милов | преди 19 седмици
оплакване
Снимка: iStock
Мрънкането води до освобождаване на хормони на стреса в мозъка

Бихте ли успели да издържите цял месец без да се оплаквате от нещо? Това стои в основата на тази интересна статия от Джесика Хълингър в списание "Fast Company". Тя изследва причините, поради които хората са толкова предразположени към мрънкане и защо, въпреки тези предразположения, всички трябва да се опитаме да се оплакваме по-малко един на друг. 

Да не се оплакват един месец - това е била целта на всички 1000 души, включени в проекта Стоп на оплакванията (Complaint Restraint). Участниците в проекта е трябвало да преживеят цял месец (февруари) без да издадат дори стон.

А най-очевидната причина, поради която трябва се стремите да се оплаквате по-малко, е, че това се отразява зле на психичното ви здраве.

оплакване
Снимка: iStock

"Когато се оплакваме, мозъците ни освобождават хормони на стреса, които вредят на нервните връзки в области, използвани за решаване на проблеми и други когнитивни функции. Това се случва и когато слушаме някой друг да оплаква и хленчи", коментира Хълингър.

Да спрем да се оплакваме, ето какво трябва да направим. Звучи прекалено просто обаче, нали? Защото… "Нищо не обединява хората по-силно от общата неприязън", казва Тревър Блейк, автор на книгата "Three Simple Steps". "Най-лесният начин за изграждане на приятелство и общуване е чрез нещо негативно."

Хълингър цитира също Джон Гордън, автор на книгата "The No Complaining Rule" от 2008 г., в която се казва, че вредите от оплакването са сравними с пасивното пушене. Да говориш негативно в офиса е същото, като да пушиш на бюрото си. За Гордън и двете са неприемливи. Той не иска останалите колеги в офиса да вдишват неприятните "изпарения", които се носят от оплакването на някои служители.

В края на статията Хълингър дори споделя съвети за преодоляване на непрекъснатите оплаквания и преосмисляне на импулсите, които водят до такова негодувание. Най-добрият съвет е да се дистанцирате от "хроничните мрънкачи", които могат да се чувстват щастливи, като свалят настроението на другите хора с недоволството си.

6 типа колеги, които ще „изсмучат“ енергията ви в офисаИзбягвайте ги, защото ще ви отровят живота от 9:00 до 18:00 часа
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?