Според данни на "Anxiety and Depression Association of America" големият депресивен епизод (клинична депресия) е сред водещите заболявания, причиняващи временна инвалидност сред хората между 15 и 44-годишна възраст.

Оказва, се че гроздето е един най-ефикасни антидепресанти, като същевременно е безвреден за здравето, тъй като класическите медикаменти са свързани с редица странични ефекти.

Резултатите от изследване на американски учени от болницата "Маунт Синай" сочат, че органични съединения, съдържащи се в гроздето, могат да имат терапевтичен ефект при симптоми на депресия. Въпросните съединения (DHCA и Mal-gluc) могат да бъдат използвани за създаване на медикаменти за лечение на депресивните разстройства.

Резултатите от проучването показват, че естествените вещества в гроздето могат да намалят симптомите на депресията чрез повлияване върху новооткритите механизми на заболяването.

Снимка: iStock

Депресията се свързва с множество патологични процеси, включително възпаление на периферната имунната система, изменения в биологичната структура и функциониране на лимфните възли и други тъкани, които предпазват от заболявания и развитие на аномалии - включващи синапсите, които позволяват преминаването на електрически или химични сигнали от един до друг неврон. По този начин се нарушава нормалната комуникация между невроните и мозъчната активност.

Наличните антидепресанти към момента до голяма степен се ограничават до регулиране на системите, отговарящи за серотонина, допамина, норадреналина и други свързани невротрансмитери и тези лечения не се отнасят конкретно до възпаление и синаптични малформации. Сега специалистите виждат потенциал в натуралните съставки на гроздето за лечение на депресията. 

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nature Communications".