.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Ефектът на носената риза успокоява жените

Евгений Милов | преди 1 година
аромат
Снимка: iStock
Миризмата от дрехите на партньора действа като анти-стрес терапия

Миризмата от дрехите на любимия може да намали нивата на стрес в напрегнатите дни.

Затова, ако искате бързо да си върнете дзен хармонията, трябва да подушите риза, която е носена от партньора ви, сочат резултатите от изследване на канадски учени от Университета на Британска Колумбия.

Изследването обхванало 96 хетеросексуални двойки, като мъжете трябвало да носят една и съща риза 24 часа, без да използват дезодоранти или други ароматизирани продукти за тяло. Също така не трябвало да пушат и да ядат само храни, които не биха рефлектирали върху аромата на тялото им.

След това участничките в експеримента трябвало да подушат три различни ризи - на техните партньори, на непознати мъже и чисто нови дрехи.

Проучването показва, че мириса от дрехата на половинката намалява нивата на стресовите хормони. От друга страна, миризмата на непознати мъже може да ги повиши.

Очевидно уханието на мъжете играе не само еволюционна роля при първоначалното привличане на жените, но миризмата им създава усещане за безопасност у дамите.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Journal of Personality and Social Psychology".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?