Да дръпнеш шалтера не е само превантивна мярка за изгорели елекстрически уреди по време на буря. Това е техника в психологията, с която може да си спестите доста психическо натоварване, особено ако работите под напрежение.

Представете си монитор на компютър. Отворили сте множество работни файлове, програми и табове. Само с едно леко движение на мишката превключвате от един прозорец (файл, програма, сайт) на друг. Толкова е лесно. В съзнанието ни обаче нещата не са така подредени. Когато имаме много задачи за изпълнение (също катомногото отворени файлове) те по-често са разбъркани в облак, отколкото стройно подредени. Превключването от една тема на друга не става лесно, защото трудно се откъсваме от старото, за да започнем ново.

Какво да направим тогава? Точно така – да дръпнем шалтера!

За да работим по-ефективно и да смъкнем нивото на напрежението, е достатъчно да се научим да изключваме.

Сменяте работните задачи от писане на оферта за нов клиент към отговор на имейл за стар. Направете пауза. Представете си един голям бутон със знак за пауза и го натиснете. Направете го само за няколко секунди. Това време е достатъчно съзнанието ви да започне да работи по други въпроси, в друг ритъм.

Независимо от това дали сте свършили задачата си или не, преместете някакъв предмет на бюрото. Тази материална промяна ще ви помогне по-лесно да промените реда и в съзнанието си.

Направете си кратка медитация между два ангажимента или срещи. Нямате време? Напротив. Това може да се случи само за няколко минутки. Ако намирате време да погледнете какво ново има във Facebook, значи имате време и за медитация.

И още...

Не си тръгвайте от офиса, нагърбени с недовършените задачи.
Оставете работните проблеми пред вратата на дома си.
Времето ви притиска и трябва да започнете новата задача. Мислено увийте старата в балон и го издухайте надалеч.