.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

8 часа сън по време на сесията водят до по-добри резултати на изпитите

LadyZone.bg | преди 45 седмици
Стуеднти, сън, учене
Снимка: iStock
По-малко от 10% от студентите спят средно по 8 часа на нощ, а повечето дори не си набавят препоръчителния минимум от 7 часа

Лошият сън е често срещан проблем по време на сесия, тъй като младежите, често съкращават съня си, са стресирани, използват повече кофеин и учат на нощна лампа, а всичко това е вредна комбинация за здравето.

Предишни проучвания показват, че по-малко от 10% от студентите спят средно по 8 часа на нощ и дори не достигат препоръчителния минимум от 7 часа.

Така се ражда идеята за "8-часово предизвикателство", което предлага на студентите да спят средно по осем часа на денонощие в рамките на пет дни през сесията, като срещу това, ще получат допълнително точки на изпитите.

Това е изследване на американски учени от "Baylor University" в Тексас, САЩ, което установява, че младежите, които са се включили в предизвикателството, са се представили по-добре на изпитите, в сравнение с останалите.  Допълнителните точки за стимул не са включени в анализа на резултатите, за да не повлияят на проучването. 

Стуеднти, сън, учене
Снимка: iStock

"По-добрият сън подпомогна за представянето им на изпита и те показаха по-добри резултати от останалите. Това противоречи на възприятията на повечето студенти, че трябва да се жертват - или да учат, или да спят", коментира д-р Майкъл Скулин, директор на лабораторията за съня в "Baylor University" и асистент по психология и неврология в "Baylor College of Arts & Sciences".

Добрата стара тениска е любимата ви дреха за сън

В изследването са се включили студенти от специалностите по "Интериорен дизайн" и "Психология и неврологични науки". Обучението по психология включва образование за съня, но студентите по интериорен дизайн не получават никаква информация за това колко важен е всъщност сънят за здравето. Участниците са носели устройства на ръцете си, които да отчитат часовете сън в рамките на петте дни, за да осигурят точни резултати за проучването.

8 декември - студентски празник или абитуриентски бал?Какъв студент си, ако още на откриването на учебната година не попиташ: "Колеги, решихте ли къде ще ходим на 8 декември?"

Студентите знаят, че жертването на съня за завършване на училищния проект или в подготовка за изпита, не е здравословно, но смятат, че нямат друг избор. Те често отбелязват, че нямат достатъчно часове през деня за курсови задачи, извънкласни занимания, работа и учене. Това предизвикателство елиминира подобни извинения и ги стимулира да водят здравословен начин на живот и да не измъчват психическото и физическото си състояние с безсъние. 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?