.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

5 начина, по които слънцето влияе на настроението

Даяна Петкова | преди 45 седмици
слънчево време
Снимка: iStock
Топлото време има позитивно (или понякога негативно) въздействие върху нас

Поведението на хората е различно през летните дни и в това няма нищо случайно - топлото време има (позитивно или понякога негативно) въздействие върху настроението ни. Вижте петте начина, по които високите температури този сезон ни влияят.

Прекарването навън е свързано с добро настроение

Учени от "University of Michigan" са открили, че прекарването на време навън значително подобрява настроението ни и ни прави по-позитивни. Прекарвайки поне 30 минути на слънце всеки ден (особено в по-топлите зимни дни и ранната пролет) ни прави по-щастливи и фокусирани, отколкото ако сме вътре през целия ден.

Ефектът не е същият в летните горещини

Връзката между времето и настроението е позитивна до една степен. В големите горещини на август положителната промяна на настроението е незабележима, защото усещаме дискомфорт. Именно тогава има и по-висок риск от сърдечен удар и дехидратация. Тези фактори неимоверно оказват влияние върху настроението ни и дори могат да навредят на мозъка.

По-щастливи сме през слънчевите дни

Повече слънце значи по-добро настроение. Именно през дългите летни дни, когато получаваме допълнителни часове слънце, настроението ни е значително по-добро. Това се дължи на отделеното количество серотонин, асоцииран с положителните емоции, които карат човек да се чувства спокоен и фокусиран.

Лятна депресия

Макар сезонно афективно разстройство да се среща у хората най-често през зимата (породена от липсата на светлина и по-късите дни), възможно е да се наблюдава подобен синдором и през лятото. Причината обаче е съвсем различна - депресията е предизвикана от жегата и високата влажност на въздуха.

Прави ни по-креативни

Прекарването на време навън може да подобри паметта и да ни направи по-креативни. Това е един от най-ефективните начини да "рестартираме" съзнанието си.

5-те навика на хората, които винаги ви посрещат с енергично "Добро утро!"Не е нужно да разчитате на кафето, за да се поддържате будни
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?