Гордън Смит е световнопризнат медиум, известен с точната и достоверна информация, която дава в състояние на транс. Той с радост споделя уникалната си дарба с хората – и то напълно безплатно. Стотици идват на публичните му сеанси с надеждата да се свържат с починали близки хора и да намерят утеха.

Понякога обаче хората очакват не само послание от покойниците, но задават и универсални въпроси. Какво се случва с нас след смъртта? Има ли рай и ад? Прераждаме ли се – защо и колко често? До каква степен животът ни е предопределен и можем ли да променим предначертаното? 

В тази книга са поместени отговорите на тези и множество други въпроси, пред които се изправя неизменно всеки, тръгнал по пътя на духовното израстване. Посланията идват от няколко еволюирали духа, но главно от духовния водач на Гордън, докато самият той е в състояние на дълбок транс. А доколко отговорите ще са ви полезни, самият медиум обобщава най-добре: "Всички те са добри дотолкова, доколкото ви помагат, доколкото ви надграждат и резонират с вашата духовна същност".

Предлагаме ви да прочетете откъс от книгата "100 важни отговора за живота и смъртта" от Гордън Смит, която излиза на 27 февруари от издателство "Хермес".

10. За предизвикателствата в наше време

Въведение

Живеем в много трудни времена, в които толкова много неща са несигурни, а за близкото бъдеще не ни се дава кой знае каква надежда за положителна промяна.

Повечето от въпросите по-долу са задавани по време на скорошни сеанси и имат известна връзка с настоящето и ситуациите, в които попадаме. Както винаги, Духът отговаря успешно и с лекота на тези въпроси, и без чувство за безпокойство; усещам, че те сякаш знаят какво ще се случи, дълго преди да го направим.

Често ме питат дали мога да се консултирам с духовните водачи, когато имам проблеми или страхове в живота ми, и на хората им е трудно да повярват, че всъщност не го правя. Може би защото толкова често съм чел и слушал тези сеанси, че вече съм се поучил от отговорите – че в по-голямата част от нашия живот трябва да се справяме сами и да поемаме отговорност за това, което вършим. Другата причина е, че чувствам, че невинаги е добре да знаем какъв ще бъде изходът от ситуацията, преди да сме имали възможността да я преживеем.

Това е типичният отговор на Чи и останалите духовни водачи, които работят с мен....

Ще открием ли „интелигентен живот” в космоса в нашето съвремие? Или ще ни посетят „извънземни” и „космически кораби”? Как Духът гледа на тази тема като цяло?

Не забравяйте, че това, което наричате „извънземно”, ще гледа на вас по същия начин. И не може ли да се каже, че човешката раса и други видове на планетата ви са наистина интелигентни форми на живот в рамките на космоса?

Приятелю, отговарял съм на този въпрос в толкова много сеанси и на различни хора, намиращи се на различни нива на разбиране; ето защо отговорите понякога ще се различават.

Духът вижда живота във Вселената по един и същи начин за всички форми на живот. Този, който живее в дадена форма, съществуваща през определен период от време, в крайна сметка ще умре и ще се отдели от тялото, което му е било необходимо през този живот, а в небесните селения ще се завърне неговата същинска жизнена сила или същност. Трябва да ви кажа също, че е по-вероятно такива форми на живот да открият вас, и вече са го направили, много преди вие дори да започнете да разбирате как да откриете тях.....

Какво мисли Духът за глобализация, нарастващото население в световен мащаб, както и за мира, благоденствието, екологията и други подобни? Или това са области, които Духът предпочита да не коментира?

Когато питате за глобализацията, трябва да кажа, че то е нещо, което вече се случва във вашия свят. То е резултат от това, че човешкият ум става по-интелигентен, което означава, че ще се стреми да изследва целия свят, всички видове и всички култури.

Когато се появи този тип мислене, е само въпрос на време вашият свят да стане по-малък и много по-свързан на различни нива; лидерите във вашия свят ще поискат да разширят териториите, които водят и понякога това ще означава да се обединят с други или да ги изпреварят. Така или иначе, докато ние си говорим, глобализацията се случва.

По въпроса за мира ще отбележа само още веднъж, че това е нещо трудно достижимо за цялото човечество, докато не се постигне по-стабилен баланс на издигналия се ум на човека; докато съществува голямо разделение между по-висшето и по-низшето във вашия свят, мирът ще остане извън него.

Що се отнася, приятелю, до вашата екологията и природни ресурси като вода, имате цялата власт в рамките на вашия свят точно сега да направите нещо полезно с тях.

Помнете, че Земята е била жива, преди да се появят хората и винаги е намирала начини да се възобновява, и помислете човекът ли поддържа планета, или тя поддържа живота на всички, които я обитават?

На ниво отделен живот на индивида нещата изглеждат все по-рамкирани, що се отнася до тютюнопушенето, шофирането, качването на самолет и така нататък. Ще се наложи ли да поставим още повече ограничения? Как можем да го направим по-добре?

Всичко, споменато дотук, е свързано с това как властимащите избират да законодателстват спрямо останалите. Не е ли вярно, че повечето хората биха предпочели да бъдат управлявани, отколкото сами да управляват, да бъдат организирани, отколкото да поемат отговорност за собствените си решения? Ако това е така, тогава вие живеете в свят, който сте си избрали, защото не сте готови да направите промяна.

Но начина, по който трябва да се справяте с ограниченията и дисциплината, е да запазите баланса и удовлетвореността в собствения ви ум; с това ви предлагам да възприемете мисълта, че сами сте поискали всички тези условия, които да ви послужат като урок.

Подобно на всички уроци, трябва да опитате всичко възможно, за да успеете. Да успеете, когато сте ограничени до такава степен, означава да преклоните глава и да продължите, без да се засягате. Мислете за ума си в тази ситуация както за скъпоценност; той трябва да бъде спокоен и стабилен по всяко време, ето защо вашата битка е за това да запазите спокойствие.

Има ли такова нещо като космически ред? Можем ли да помолим силите на Вселената за помощ в нашия живот и ще дойдат ли те при нас?

Това е твърде материално разбиране за духовна сила, приятелю. Съществуват толкова много начини да ви се оказва помощ в човешкото ви пътуване и толкова много неща, които сами да използвате, за да помагате на другите в техните несгоди – на тези, които нямат вашия късмет.

Изглежда, ако човечеството имаше на разположение такава система, то щеше да я използва, за да усъвършенства човешкия си живот и по този начин да направи безполезен човешкия опит. Такова мислене е резултат от страх, приятелю. Истинският пионер в духовното развитие и израстването на Аз-а ще издържи и ще се поучи от опита, и по-малко ще мисли за себе си.

Този тип самозалъгване е за някой тийнейджър, който мечтае и се стреми към неща в бъдещето, някой, който не е напълно потопен в суровата реалност на човешкия живот. Такъв ум е като магьосник, който иска да познава тайната на вечния живот и силите на Вселената на по-високо ниво, но чието най-висше и най-съкровено желание е не да направи добро на масите с тази сила, а да превърне неблагороден метал в злато.

За какво ви говори този тип мислене, млади ми приятели? Казвам на всички вас: вие сте подписали договор да дойдете на земята и всичко, случващо се в живота ви тук, са условия, които сами сте определили, за да се учите и израствате духовно. Някои от вас смело са избрали да направят пътуването си трудно, но знайте, че следващият ви живот ще бъде по-лесен; вие сте духовни воини, защото вашите трудности ще учат и вдъхновяват другите във вашия свят.

Някои от вас не разбират напълно пътуването си до този момент и това също е в реда на нещата, защото скоро ще достигнете прага на разбиране, тъй като, изглежда, сте тръгнали по правилния път към просветление.

Би било твърде лесно, ако вселенските сили изтрият цялото страдание от човешкия свят, създадат световен мир и сложат край на бедността и престъпността. Ако можехме да премахнем омразата, ревността, жаждата за власт и алчността от вашия свят, тогава какво ще остане за вас, от което да се поучите?

Не, приятели мои, висшите сили не могат да променят вашия свят. Ние бдим над вас както родителят гледа детето си в първия му учебен ден, знаейки, че бихме искали да помогнем, но можем единствено да ви уверим, че всичко ще бъде наред.

Казвам ви, ако някой ви обещава подаръци от Вселената, се запитайте каква цена ще трябва да платите по-късно.