Преди повече от 3 години в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин” показахме в ефира на bTV за първи път използвания у нас апарат за измерване слуха на новородените бебета в болница "Токуда”. Тогава бях впечатлена от тази медицинска новост -

безболезнено и бързо регистриране на вродената глухота.

Може би някой ще каже: "Не е ли ясно, дали бебето чува?”. Отговорът ми веднага е "не", защото си спомням откровения разказ на лекар, който сподели, че едва когато започнали да се притесняват, че детето им не говори, разбират, че то не чува.

Д-р Радка Масласка спомена, че в останалите европейски страни това изследване е рутинно в неонатологичните отделения.

Целта на изследването е навреме да се извърши кохлеарна имплантация,

т.е. на 6 месечна възраст. Чрез импланта бебето, което е с вродена глухота ще може да чува звуците и да проговори едновременно с връстниците си. Изключително полезна е тази медицинска намеса за правилното по-нататъшно развитие на детето, както интелектуално, така и физическо.

От днес отделението по неонатология на болница "Токуда” в София разполага с ново поколение апаратура за диагностициране на слуха на бебета и деца в ранна възраст. Диагностиката с този портабилен апарат дава щадяща и бърза информация не само на недоносени бебета, но и на деца със синдром на Даун и с други заболявания, които се отразяват на слуха.

Родените и в други болници могат да бъдат заведени за проверка с новата ото-акустична диагностична апаратура.

Изследването е препоръчително за всички бебета до 1 година, с направление за консултация със специалист - педиатър в Отделението по неонатология на японската болница, или свободно (цената на изследването е 20 лв.) 

Апаратът е дарение от Дарик радио, Gong.bg и фондация "Нашите недоносени деца”, като най-големи дарения са направени от президента на футболен клуб "Лудогорец” Кирил Домусчиев и футболиста Ивелин Попов.