Работата пред компютърния екран претоварва част от мускулите в областта на шията и раменете. Резултатът от принудителната поза всекидневно в продължение на часове, при някои хора бързо се проявява като болки и скованост на врата. Обемът на движение на главата се ограничава  до степен да не могат да се обръщат, поради болка във врата. За да не се стига до това крайно положение, китайската медицина препоръчва редовни

упражнения за укрепване на шийните мускули, съчетани със самомасаж:

  • Търкане на раменете и врата

Изпънете надолу лявата ръка, а с пръстите на дясната разтъркайте 30 пъти лявото рамо и врата отляво. След това сменете ръцете.

  • Неколкократно мачкане на точките Дзиендзин

Тези точки се намират по средата на раменете в областта, която можете лесно да масажирате с показалеца и средния пръст на едноименната ръка.

  • Поглеждане наляво и надясно

Първо обърнете главата наляво и погледнете назад бавно. После обърнете главата надясно по същия начин и погледнете назад. Повторете 20 пъти.

  • Изпъване врата назад

Леко наклонете главата надолу и после бавно изпънете врата назад. Когато сте го изпънали максимално назад, свийте енергично вратните  мускули и върнете главата в първоначалното положение. Повторете упражнението 20 пъти.

  • Бавно извъртане на врата

Завъртете бавно врата настрани в едната посока, като постепенно увеличавате напрежението на обтягане. След това в другата посока и така в продължение на 5 - 10 мин.

Дори само чрез тези упражнения и самомасаж сме в състояние да си възвърнем подвижностт на главата и шията, да си подобрим настроението и да се приведем в по-добър тонус. От книгата "Живот в здраве” на китайския автор Лиу Даоцин.