Не е реално да очаквате вашето дете доброволно да яде буквално всичко, което му сервирате. За малчуганите е нормално да бъдат придирчиви, когато става дума за ядене. Някои от тях проявяват недоверие към всяка нова храна, други пък в един момент започват да отказват нещата, които до вчера са обожавали.

За децата злоядството е начин да изразят своята независимост и често то не се дължи на самия вид на храната. Затова имайте предвид, че ако принуждавате сина или дъщеря си да яде нещо, което отказва, рискувате да предизвикате негативно отношение и още по-голяма съпротива.

Вместо всеки ден да водите борба с цел изяждане на сервираната храна, опитайте да надхитрите малките по един смирен и сговорчив начин.

  1. Включете детето в подготовката и купуването на храната - когато сте в супермаркета, оставете вашето дете да ги избере зеленчуците и плодовете. Така то ще бъде п-склонно да ги пробва, когато ги поставите на масата пред него. Също така можете да го включете в самото приготвяне на яденето. Докато режете зеленчуците, направете няколко паузи и оставете детето да ги събере от дъската и да ги постави в чинията. Или пък му позволете да измие плодовете. Кухнята е отлично място, където можете да запознаете децата с полезните храни, от които иначе не биха се заинтересовали.
  2. Дайте му повече избор - сервирайте много различни яденета за всяко хранене. Колкото по-често детето среща дадена храна, толкова по-голяма е вероятността да свикне с нея и да започне да я яде. Ако искате малките да приемат повече витамини, още в началото на храненето сервирайте салата или чиния със зеленчуци -  тогава детето е най-гладно и със сигурност ще се изкуши да хапне от тях.
  3. Предлагайте новите храни една по една - вместо да готвите много нови неща, пригответе любимото му ядене и заедно с него поставете на масата една нова гозба. Не трябва обаче да акцентирате прекалено върху нея – най-добре е изобщо да не споменавате, че това е нещо, което още не е опитвано. Така има много по-голям шанс детето да я пробва, тъй като по принцип малките предпочитат да хапват храни, които са им познати и със сигурност им харесват, вместо да експериментират с нещо ново. Не забравяйте, че трябва да се заредите с търпение.
  4. Не му отдавайте голямо значене на десерта – ако използвате уговорки от типа на „само ако изядеш всичко в чинията си, ще получиш шоколад“, вие привличате вниманието на детето върху сладкото и го превръщате в награда. Така затвърждавате в него мнението, че десертът е най-вкусното нещо и го карате да го иска още повече.
  5. Отстранете всичко, което отвлича вниманието му – когато сядате на масата, изключвайте телевизора, прибирайте играчките и се хранете в абсолютно спокойна атмосфера. Ако около детето има неща, които да отвличат вниманието му, ще ви бъде много трудно да го накарате да изяде храната, която сте приготвили.
  6. Давайте му здравословни неща за „хрупане” - децата обожават да хрупкат нещо през целия ден. Но вместо да напълните чинийката му със солети или зрънчо, заменете тези не дотам здравословни дреболийки с малки морковчета или чери домати.
  7. Направете храната забавна - нарежете зеленчуците в различни форми и размери. Купете зеленчуци във всички цветове на дъгата (при тях поне има разнообразие) и ги сервирайте заедно -  така ще изглеждат на детето като играчки.
  8. Направете храната по-вкусна - не се плашете, ако храната се получава по- калорична. Не можете винаги да приготвяте зеленчуците на пара, защото бързо ще омръзнат на детето ви. Добавете масло или прибавете вкусен сос – няколко калории повече няма да навредят на малчуганите. Все пак е по-добре да яде здравословни храни по този начин, отколкото изобщо да не ги поглежда.
  9. Дайте добър пример - децата се учат от своите родители. Ако вие отбягвате зеленчуците, не очаквайте детето ви да бъде въодушевено, когато му ги сервирате. Трябва самите вие да ядете всичко, което искате да консумират и наследниците ви. Докато се храните им казвайте колко е вкусно и им припомняйте, че здравословната храна ще им помогне да пораснат здрави, хубави и умни.
  10. Надхитрете детето – съществуват безброй начини да „подхвърлите” здравословна храна на детето си, без то да забележи. Например, можете да сложите в лазанята малко спанак или микс от зеленчуци, или пък да прибавите пасирани броколи към соса. Така малчуганът ще изяде здравословните съставки, без да се налага да водите война на масата.

Не се притеснявайте прекалено, ако детето ви е злоядо. По-голямата част от децата на възраст  между 2 и 5 години са придирчиви към храната. Бъдете търпеливи и този период ще отмине.