Проявата на слабост пред храна, на която не може да се устои, независимо от неприятните последици, е като наркотична зависимост. Пристрастеността към храната някои автори наричат "заболяването на XXI век". Тази хранителна зависимост се среща обикновено в тинейджърска възраст, но не са пощадени жени и мъже в зряла възраст. Това състояние се проявява чрез необичаен прием на храни, които сами по себе си са вредни за индивида. Например, лице, което има диабет и знае, че може да се усложни от консумация на захар, но продължава да я яде в излишък. Индивидите, които могат да страдат от депресия или самота, намират удоволствие, когато погълнат големи количества храна, например, сол или шоколад. Механизмът е такъв, че бързото развеселяване отваря врата на болното усещане или вината, което води до повече депресия и порочният кръг се затваря.

Често в хладилника на зависимия човек задължително присъства един и същ вид храна - шоколад, шунка, салам. Състоянието е болестно, защото липсва воля да се спре консумацията на определен хранителен продукт. Оказва се, че в яденето на конкретната храна човек намира утеха и спокойствие, но след това бързо започва да се чувстват още по-зле, защото съзнава, че тя му вреди. Човекът с поднормено тегло може да страда от булимия. Въпреки, че яде без да може да спре, той толкова се страхува да стане с наднормено тегло, че си предизвиква повръщане, взема лаксативи или маниакално се упражнява, за да предотврати увеличаване на теглото.

Възможно е повишеният апетит към определена храна да се дължи на хормонални нарушения, както и на психични заболявания, стрес, наследственост или на лоши навици. Проучванията върху хора, които имат наднормено тегло или поднормено тегло, показват че развилата се зависимост към храни може да се сравни с наркоманията и алкохолизма.

Продължава с начини за справяне и тест за определяне на зависимост към храни>>>

Начини за справяне със зависимостта към храни

 

Хранителната зависимост е сериозно състояние. При всеки отделен случай е необходимо да се намери действителната причина за появата на зависимостта към храната чрез консултация с психотерапевт.

Да се замести храната с впечатления е един от начините да се избегне излишното хранене. Заниманията през свободното време с дейност, която не дава възможност да се съчетава с хранене, е решение - занимание с градинарство, свирене на инструмент, рисуване или спортуване в група навън или в зала.

Физическата активност е източник на ендорфини (хормони на удоволствието), създава приятна заетост в свободното време и позволява допълнителни социални контакти.

Физическата и психическа зависимост лесно може да се преодолее с положително утвърждение и с вяра. Бог е в състояние да предостави помощ и изцеление в тази и всички сфери на човешката безпомощност: „Защото Аз съм Господ, Който ви изцелявам” (Изход 15:26б).

Тест за определяне на хранителна зависимост:

Ядете ли, когато не сте гладни или когато се чувствате депресирани?

Ядете ли тайно или ядете ли по различен начин пред другите, отколкото, когато сте сами?

Консумирате ли прекалени количества храна и освобождавате ли се по-късно с повръщане или лаксативи, за да се отървете от излишъка?

Има ли храни, които са вредни за вас, но вие все пак ги ядете?

Чувствате ли се виновни след ядене?

Ако можете да отговорите с "ДА" на някой от тези въпроси, тогава вие много вероятно сте пристрастени към храна.