Едно изследванe бeше доказало, че човек може да се пристрасти към джънк фууд, но експертите казват, че причините, които определят колко пристрастяващо е нещо, са комплексни.   

Дори звездите обичат нездравословна храна

Изследване от 2011г. показа, че мозъкът на човек, който е пристрастен към джънк храната, реагира на тази храна, както мозъците на наркозависимите реагират към наркотици. Но само защото джънк фуудът и наркотиците активират един и същи дял от мозъка, това не значи, че те са закачащи. Ето какво знаем за пристрастяването по принцип.

Нездравословната храна не е добра за ума

Пристрастяването има еднакви биологични и поведенчески компоненти.

Мозъците ни възприемат всичко, което изглежда като награда, като важно за живот и като необходимо да бъде повтаряно.

Най-отровните съставки в храните

Но много неща, които не са чак толкова жизненоважни, могат да стимулират този дял от мозъка, включително наркотици, захар, мазни храни и дори навици като хазарта и тренировките. Удоволствието, което получаваме от тези неща, е заради освобождаването на допамин в мозъка, което увеличава чувството на задоволство. Въпреки това, стимулирането му, не гарантира пристрастяване, но означава, че субстанциите, които влияят по този начин, имат потенциал да са пристрастяващи.

Дрю Баримор - зависима от китайска храна

Един от най-важните знаци за пристрастеност е загубата на контрол по отношение на употребата на съответната субстанция - като например да вземете повече, отколкото можете или да увеличите количеството, въпреки че знаете, че е вредно. Освен това, при пристрастяването има глад за тази субстанция.

Пристрастените хора може маниакално да си мислят как да вземат субстанцията и това да доминира живота им. Трудно е да се прецени дали една субстанция е повече или по-малко адиктивна, в сравнение с друга. Това е защото има много фактори за склонност към пристрастяване като генетиката на човека, достъпност на субстанцията, както и предишен опит с нея.

Актуални тенденции в храненето

И така възможно ли е да сме пристрастени към захар?

Въпреки че много хора обичат сладко и е доста вероятно да хапнат торта, вместо плод за десерт, това не означава, че са пристрастени. Въпреки това, един малък процент от хора може наистина да се пристрастят и да почувствата загубата на контрол за определена храна. Все пак, това не е толкова пристрастеност, а по-скоро патологична обсебеност и между тях има общи неща.

Не яжте тези храни преди лягане

Хората, които имат проблеми със затлъстяването, имат по-малко допаминови рецептори в мозъчиня дял на стриатума, което е характеристика и при хората, които са пристрастени към наркотици.