w

#Преработеното Vs. непреработеното червено месо
Експерти предупреждават, че трябва да избягваме едно от двата типа меса така сякаш бягаме от... чума. Става дума за преработените меса или по-друг начин казано – за месните продукти, които имат сравнително дълъг срок на годност – такива са саламите, шунките, филетата, кремвиршите, надениците, луканките, пастърмата и т.н.

По дефиниция, продуктите с пилешко и пуешко месо, като например пилешки колбаси и пуешки бекон, също попадат в тази категория, въпреки че те се приготвят от бяло месо, а не от червено. Добре е да знаем, че за да се запазят дълго време в свеж вид, тези меса преминават през сложен процес на обработка, който включва изобилно осоляване, опушване, добавяне на химикали, аромати и различни видове консерванти. Вследствие на всичко това тези продукти се превръщат в опасни канцерогени.

Когато говорим за непреработено червено месо, имаме предвид единствено червеното месо, което не е преминало през никаква обработка (овнешко, агнешко, свинско и т.н.). Въпреки че при него не се срещат вредни добавки, това не означава, че не трябва да бъдем внимателни и при неговата консумация.

Съвет: Опитайте се да избирате месо от животни, хранени с трева от биологично чисти ферми. Уверете се, че в избраното от вас месо няма хормони, изкуствени химикали или лекарства и антибиотици. Антибиотиците и добавените хормони са сред основните причини за появата на ендокринни проблеми, включитлно и рак. Според научни данни консумацията на минимум 50 г червено месо всеки ден увеличава риска от рак на дебелото черво с около 18%.

#Защо преработеното месо не е безопасно?
Американският институт за изследване на рака (AICR) намери убедителни доказателства, че консумацията на преработени меса води до рак на дебелото черво. Според проучване, проведено в десет европейски страни редовната консумация на преработено червено месо увеличава риска от преждевременна смърт с 44%.

При тези участници, които консумирали преработено месо във високи нива, рискът от смърт вследствие на сърдечно-съдови заболявания и рак, се увеличил със 72%. Данни на Световната здравна организация приписват около 34 000 ракови смъртни случая годишно в световен мащаб, предизвикани от висока консумация на преработено месо. Учените класифицират преработеното месо като канцерогенен агент от група 1, което означава, че се нарежда в една графа с тютюневия дим и йонизиращите лъчения.

#Какво трябва да знаем за непреработеното червено месо?
Непреработените червени меса учените класифицират като канцероген от Група 2А. Това означава, че вероятно те са канцерогенни, но няма сигурни доказателства, които да потвърждават това.

Проучванията по този въпрос сочат, че консумацията на непреработено червено месо оказва много слаб риск от развитие на рак при мъжете и почти незначителен такъв при жените. Въпреки това, съществуват известни канцерогени в непреработеното червено месо. Всички червени меса са източник на хема желязо, което ускорява производството на N-нитрозо съединения по време на храносмилането. Тези съединения са известни с това, че причиняват рак.

Другите две канцерогенни съединения, образувани по време на готвене на червеното месо са: хетероцикличните амини и полицикличните ароматни въглеводороди. В тази връзка добре е да отбележим, че консумацията на непреработено червено месо, сготвено на висока температура, има връзка с рака на бъбреците, на дебелото черво, на панкреаса и на простатата.

#Как да готвим месните ястия така, че максмално да намалим риска от рак?
Както вече споменахме, високата температура е причина за освобождаването на двете канцерогенни съединения. Ето защо колкото е по-тих огъня, на който готвим месото, толкова и рискът от ракови заболявания е по-минимален.

Според проучване, направено в Канзанския държавен университет, мариноването на месо в богати на антиоксиданти подправки като розмарин, мащерка, джинджифил, риган, куркума, къри, чили и червен пипер в продължение на най-малко един час преди готвене намалява освобождаването на въпросните канцерогени с 87%.

#Колко често да консумираме месо?
Докато оптималният прием на необработено месо е препоръчителен не повече от два пъти в седмицата, то приемът на обработено такова е добре да бъде ограничен до два пъти в месеца, съветват специалистите.

Ако не сте вегетарианци, добре е да знаете, че месото е полезно тогава, когато се консумира в рамките на нормалните и допустими количества, то е полезен източник на протеини, желязо и омега-3 мастни киселини. Червеното месо доставя на организма витамин В12 (който отговаря за нервната система и доброто състояние на червените кръвни клетки) и цинк, който поддържа имунната система здрава.