Сладкият сън е единствения начин за почивка на тялото и ума. Затова най-често срещаното обяснение за безсъние при млади работещи хора, които не се оплакват от други заболявания, са хроничната умора и стреса.

Нервното напрежение, свързано с професията, социалния и личен живот заема призово място като нарушител на качеството на съня. 

Средствата за преодоляването му са масажи, ароматни вани, медитация, фитнес и всяко любимо хоби.

Сънят се нарушава от сънна апнея и хъркане

Статистиката сочи, че 44% от мъжете хъркат и почти една трета от жените. Когато е затруднено дишането през носа, хъркат и съвсем малки деца. Трябва да се отстранят причините за запушването на носа – полипи, изкривена носна преграда, алергия, инфекции. За всяко от тях медицината разполага с подходяща терапия, включително и за лечение на сънна апнея.

Синдром на неспокойните крака

Тези, които имат този синдром, сами си пречат да спят, като сгъват несъзнателно краката в коленете и движат стъпалата или пръстите на краката. Все още не е изяснено напълно на какво се дължи това. Търсят се генетични фактори, обяснява се с дисбаланс в нивото на допамин. Препоръките са да се избягва тютюнопушенето, алкохола и кофеиновото кафе. Неволевите движения добре се повлияват от масажи, умерена физическа активност и водолечение.

Има болести, които са съпроводени от нарушение на съня и те наброяват повече от 90. Към тях се отнасят артрит, стенокардия, астма, депресия. При тези състояния е наложително лечение на безсънието, назначено от лекар.

Нарушението на денонощния ритъм на бодърстване и сън, 

който се регулира от нивото на мелатонин. Това е безсънието, от което страдат стюардеси, пилоти, концертиращи музиканти, които са принудени да адаптират постоянно към различен часови пояс. Подобни са предизвикателствата пред хората, чийто работен график включва дежурства през нощта – лекари, полицаи, пожарникари, охранители и т.н. Приемът на мелатонин помага в тяхното настройване към съответния ритъм ден и нощ.

Страхът от безсъние

изглежда абсурден, но на практика много хора се въртят в леглото от панически ужас, че няма да заспят, поради многократно изживяваното будуване, тревожност и умора на сутринта. Препоръките как да си осигурим сън прочетете тук>>>.