Млякото не може да бъде заменено от нито един друг хранителен продукт, заради комплексното съдържание на основните вещества, от които има нужда човешкият организъм – протеини, въглехидрати, мазнини, микроелементи и витамини.

Протеините в прясното мляко са от двете важни съставки: казеин 80% и около 20% суроватка (лактоглобулини и лактоалбумини). Суроватката е от типа „бърз протеин”, защото бързо се разпада на аминокиселини, които лесно се абсорбират в кръвта и е много подходяща за възстановяване след тренировка. Казеинът се преработва много по-бавно, затова пък гарантира протеинов запас за по-продължително време, например през нощта и между основните хранения.

За хората, спазващи диета за отслабване, нискомасленото прясно мляко е по-добрият вариант. За натрупване на мускулна маса при трениращи хора по-добрият избор е пълномасленото мляко. Счита се, че прясното мляко е една от най-пълноценните храни познати на човека. В него се съдържат балансирано мазнини (наситени мастни киселини, лецитин, холин) и въглехидрати (лактоза).

Калцият, съдържащ се в млякото, е нужен за нормалното развитие на здрави зъби и кости. Той е много необходим за растежа на децата и юношите, защото снабдява с градивен материал за растящите кости и мускули. Жените се нуждаят от допълнителен прием на калций, поради естествения риск от остеопороза особено в менопаузата. В прясното мляко се откриват соли на калция и фосфора, които спомагат също за възстановяване на кръвта и лимфата.

Научни проучвания показват, че прясното мляко спасява от инсулт. Изследването е проведено в група участници на възраст от 23 до 98 години. Те попълвали 8 различни по сложност тестове за проверка на концентрацията, паметта и способността им за обучение. Хората, които са консумирали почти ежедневно мляко, се справили много по-успешно, отколкото тези, които изобщо не пият или приемат рядко мляко. Учените обясняват този резултат с наличието на хранителни вещества в млякото, сред които значително присъства магнезий, който участва в запазване на добрата памет. С високия прием на калций от млякото се свързва намаляването на нивото на „лошия” холестерол в кръвта и увеличаване на нивото на „добрия” холестерол.

С консумацията на една чаша прясно мляко се набавят средно 14% от дневните нужди от протеини, 25% - калций, 21% - витамин D, 18% - фосфор, и 1/3 от необходимата дневна доза от витамините: А, В2, В6, В12. Едновременният прием на тези полезни вещества допринася за повишаване на защитните сили на организма. Освен като храна, млякото е основа на средства за разкрасяване за здрава и красива кожа.