За да избегнете потенциален риск за здравето, по-добре следвайте съветите на британската Агенция по хранителни стандарти за приготвяне на препечени картофи и филийки.

Aкриламидът се използва основно в инсдустрията, но високи нива на химикала се откриват и съдържащите скорбяла храни (картофи и хляб), приготвени при над 120℃.

Акриламидът придава на храната при готвене приятен кафеникав цвят, вкус и аромат, но в човешкия организъм се преобразува в глициамид, който може да се свързва с ДНК, причинявайки редица мутации.

Лабораторните изследвания с животни показват, че консумацията на акриламид е свързана с риск от всички типове рак – а колкото повече акриламид се приема, толкова повече рискът расте.

За да се предпазите, печете съдържащите скорбяла храни до златисто, като избягвате да ги консумирате препечени. Не съхранявайте суровите картофи в хладилник и ги бланширайте преди пържене, тъй като това редуцира сериозно нивата на акриламид в тях. 

Не пропускайте последните научни изследвания за пастата за зъби и дъвките, които причиняват рак, ако съдържат Е171.