Мазолите са болезнени разраствания на роговия слой на кожата от притискане и претриване, обикновено от неудобни и твърди обувки. За да ги премахнете, най-напред открийте причината, като разгледате обувките си.

Ходенето на висок ток е причина за образуване на мазоли по стъпалата

Ниските обувки също не са за предпочитане. Най - подходящи са обувките със среден ток 2-3 см.

Краката не трябва да остават дълго време изпотени, затова преобувайте влажните чорапи и поддържайте висока лична хигиена на краката. При промени в сводовете на стъпалата

направете корекция чрез носене на индивидуални ортопедични стелки.

Те разпределят равномерно тежестта на тялото върху стъпалата. Създават комфорт при ходене и намаляват чувството за болка и умора в тях.

Ето няколко приложими рецепти за мазоли от природната медицина:

Кора от лимон с меката част поставете върху мазола и завържете с бинт към крака през нощта, след като предварително на краката сте направили топла вана. Повторете 2-3 пъти тази процедура. След накисване на краката в топла вода внимателно отстранете омекналия мазол.

Содено-сапунена вана на краката. Всяка вечер потапяйте краката за 10-15 мин. в 1 л топла вода около 40 градуса с добавена 1 ч.л. сода за хляб и толкова настърган детски сапун. След това с пемза протрийте загрубялата кожна повърхност. Отново облейте с топла вода, подсушете с кърпа и намажете с подхранващ крем за крака.

Измито листо от алое разрежете по дължина. Свежата страна поставете върху мазола, покрийте с полиетиленово парче и завържете за през нощта. На следващия ден остържете повърхността на мазола с пемза.

Прополист за премахване на мазоли. Предварително се прави топла вана на краката за 10-15 мин. Разтрива се кожата. Прополисът леко се затопля, нанася се на тънък слой върху мазола и се закрепва с бинт. Тази процедура се провежда няколко пъти. След сваляне на превръзката размекнатият мазол механично се отстранява.