Физиолози и практикуващи лекари отдавна са доказали, че голяма част от болестите имат психосоматичен характер. От състоянието на мозъка зависи цялостното самочувствие на човек, съответно - неговият живот в здраве или с болест. За поддържане на този изключително крехък орган - мозъка, източната медицина използва поредица от мудри, за да се осигури правилна мозъчна дейност. Една от най-популярните е мудрата "Знание”.

Когато имате нужда да се съсредоточите и ободрите, или се нуждаете от ясна и бърза мисъл, направете тази мудра с двете ръце.

Повдигнете ръцете пред себе си с длани към очите, с върхове на пръстите, насочени нагоре. Съединете възглавничките на показалеца и палеца, като останалите три пръста са разгънати и леко раздалечени.

Не е необходим силен натиск, нито пък напрежение в изпънатите пръсти.

Тези специфични жестове с пръстите на ръцете - мудрите, позволяват да се възстанови хармонията в човешкото тяло. За да се постигне желаният ефект, в резултат на възстановяване на нормалния биоенергиен поток в тялото, мудрите трябва да се извършват целенасочено и спокойно.

Според източната медицина с тази мудра може да се премахне нервното напрежение и да се подобри кръвообръщението. Полезна е и за хипертоници, защото може да нормализира кръвното налягане.

Най-вероятно не е случайна приликата на мудрата "Знание” с жеста, с който показваме, че се чувстваме отлично, с една дума - ОК. На езика на водолазите този жест също означава: "Аз съм добре”.

Снимка: David Castillo Dominici