Индианска легенда от племето апачи разказва, че когато Бог създал хората, той им дал способност да виждат и да говорят, да чуват и да мислят. После им дарил свободната воля, но все още нещо липсвало. Помислил и разбрал какво било то. Най-накрая Творецът им дал умението да се смеят и да се забавляват. Това вече били завършените човешки същества.

Смехът измества разрушителния гняв. Безгрижният смях от сърце предизвиква симпатии. Веселите хора са обградени винаги с приятели, с които споделят своята радост и могат да се смеят заедно. Бръчките от смях не загрозяват никого. Усмивката на лицето е най-скъпоценното бижу. Дори в малки дози радост, но всеки ден, имат силен ефект върху здравето и самочувствието.

По време на смях в тялото се отделя адреналин. Човек се чувства силен, стабилен, защитен. Ако обичате да се смеете, едва ли някога ще ви заплашва депресия. Представете си как се чувствате при смях до сълзи. Една минута смях е равна на половинчасово физическо натоварване. Чувството за хумор след многочасово умствено натоварване ви дарява с отпускане и успокояване. Смехът нормализира работата и на коремните органи чрез енергичното движение на диафрагмата, която прави своеобразен вътрешен масаж на коремните мускули и намалява мастните отлагания. Дихателният обем на дробовете се увеличава двойно повече.

Превърнете смеха в свой ежедневен навик. Тогава в мозъка се отделят хормоните на щастието (ендорфини), които са сходни с морфина по ефетивността за облекчаване на болката. Нужни са ви около пет минути непрекъснат смях, за да се чувствате по-жизнени. Нищо не е по-лековито от добрия смях.

За още здравословните ползи от смеха прочетете нататък: