.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Позитиви и негативи на най-често употребяваните сокове

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
2110909554.jpg
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Фреш от гразде, моркови, ябълки, нар, червено цвекло, домати, цитрусови плодове

Пресните сокове се явяват бърз енергиен източник и основен доставчик на богат коктейл от витамини и минерални соли. Последните са от особена важност за протичане на нормалния ход на обмяната на веществата. Повишеният тонус се дължи на плодовите захари, които много бързо се всмукват от лигавицата на тънките черва и лесно се оползотворяват от организма. Пектиновото съдържание в соковете е особено ценно за отстраняването от човешкия организъм на патогенните бактерии и техните токсини. В организа попадат фитонциди, вещества, които потискат развитието на бактерии, вируси и гъбички.

Много хора смятат, че прясно изцедените сокове са полезни във всякакви количества, но съвсем не е така. Затова е необходимо да се спазват две основни изисквания:

1. Дневната доза от плодови или зеленчукови сокове да бъде 1 до 2 чаени чаши.

2. Продължителността на приема да бъде 1-2 месеца, като след първия се прави почивка от 10 дни.

Негативи на най-често употребяваните сокове

Здравни експерти във Великобритания предупреждават, че прекаляването с различни плодови фрешове с цел заместване на храната, увеличава риска от диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. При пиенето на кисели сокове - лимон, портокал, ябълка, касис, нар, горски плодове се обострят гастритът, язвената болест на стомаха и панкреатитът. 

Фреш от грозде предпазва от инфаркт, заради багрилоподобните вещества (антоцианини), укрепва нервната система, препоръчва се след инфаркт, при подагра, мигрена и артритни заболявания.

Но, болните от захарен диабет и тези с наднормено тегло трябва да избягват гроздовия сок.

Фреш от моркови и специално бета-каротинът е особено полезен за деца и хората със слаб имунитет, с проблемна кожа и слабо зрение.

Но, предозиране с бета-каротин претоварва черния дроб, а кожата може да придобие жълтеникав оттенък. Не се препоръчва при разстройство.

Фреш от нар повишава хемоглобина и оказва пикочогонно, жлъчогонно и противовъзпалително действие. Обикновено се препоръчва да се пие в комбинация със сокове от моркови и цвекло и при диабет.

Но, съдържа много киселини, които раздразват лигавицата на стомаха и разрушават емайла на зъбите.

Фреш от червено цвекло стимулира кръвообразуването и успокоява нервната система при стрес, хронична умора и безсъние. Също така подобрява перисталтиката на червата и е мощно прочистващо средство за черния дроб и дебелото черво.

Но, при бъбречни заболявания и язва на стомаха сокът от цвекло не се препоръчва.

Фреш от ябълки може да се пие без ограничение в сравнително големи количества – до 1 л в денонощието.

Но, и този вълшебен сок е противопоказен при обострен гастрит, язва или панкреатит.

Фреш от домати стимулира дейността на стомашно-чревния тракт, предпазва артериите от втвърдяване и понижава риска от ракови образувания. Добавянето на сол намалява здравните ползи.

Но, обичаният доматен сок е противопоказен при остри възпаления на стомашно-червния тракт (гастрит, язва, панкреатит и холецистит).

Прясно изцедените сокове най-добре е да се употребяват 30-40 мин преди ядене или в почивките между отделните хранения. Ако сладкият сок се изпие след ядене, може да засили ферментацията в червата и да провокира подуване на корема и метеоризъм.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Статии за четене или видео за гледане?