Грипът е вирусно заболяване на горните дихателни пътища. Основните прояви са: силна умора, болки по крайниците със скованост, висока температура с главоболие, водниста хрема и пристъпи от кашлица. Състоянието изисква постелен режим за 2-3 дни. Поради високата му заразност бързо се развива като епидемия, т.е. обхваща големи групи от населението. Известно е, че

сред колектива, в който има болни от грип, не всички се разболяват.

Това се обяснява с индивидуалните различия в състоянието на имунната система. Естествената защита спада при хората, които са преуморени физически,  умствено и емоционално.

Има наблюдения върху емоционалната нагласа сред боледуващите от грип. Понякога

използват грипа, като временно спасение от дадената ситуация.

Оказва се, че те са по-неуверени и трудно изразяват своите искания и желания. Чувстват се като задушавани от положението, в което се намират.

 За хората, които са закалени, грипът не е опасен.

Там където има климатична инсталация и всички дишат един и същи въздух, може да се използва ароматична лампа с 2-3 капки есенция с директен противовирусен ефект. Такива са етеричните масла от кипарис, бор, чаен храст, розмарин, евкалипт.

Хората, които спортуват редовно рядко боледуват от грип

Укрепването на имунната защита не става за ден или два, но може да започне от сега.

Пчелен мед, ядки, зеленчуците и плодовете

засилват имунната защита заради съдържанието на витамин С, цинк, селен.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

От плодовете това са киви, лимони, шипки, портокали, ябълки. Зеленчуците с високо съдържанието на витамин С са: цветно зеле, броколи, домати, лук, картофи и зелените листни зеленчуци.

Добре е да се знае, че тютюнопушенето действа като разрушител на витамин С в организма. 

Невъзприемчивост към вирусите на грип и запазване на здравето в условия на ежегодните грипни епидемии се постига с поставяне на противогрипна ваксина. Хората, на които работодателите осигуряват безплатни ваксини срещу грип, не бива да се колебаят, а да се възползват от тази профилактика.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Много се дискутира има ли вреда от тях и може ли човек да се разболее от грип от ваксинацията. "Практически не е възможно, по-скоро, когато това се е случвало, се обяснява, че човек е бил вече в контакт с болен от грип и разболяването е съвпаднало с ваксинирането”, това е мнението на проф. д-р Мира Кожухарова, Национален консултант по епидемиология. Очакваните грипни щамове за тази година са "Калифорния" и "Виктория" тип А и сравнително новият вирусен щам "Масачузетс" тип В. Ваксини вече има на разположение в аптечната мрежа и цена им е между 10 и 12 лв.

Хората, които имат резерви към ваксините могат да се доверят на имуномодулаторите.

Консултирайте се с личния лекар какъв имуномодулатор да вземате,

защото те се пият по схема. Сега е подходящото време да се започне профилактиката с тях. Освен това имуномодулаторите предотвратяват сериозните рискове от бактериални усложнения като бронхити и пневмнии след острите респираторни инфекции.

"Хомеопатията тук има огромни възможности по отношение на профилактиката и по отношение на лечението”, категоричен е хомеопатът д-р Мариан Иванов. В монографиите "Как да повишим имунната си защита” и "Всичко за простудните заболявания и грипа” той обръща внимание върху позитивната нагласа:

"Изключително важно е и позитивното мислене. Да мислим, че нашият организъм е перфектно направен и то така, че ние имаме всичките механизми да се справи, да неутрализира, както грипния вирус, така и всички останали вируси”. Поради своята безвредност хомеопатията е подходяща за ефективна профилактика на грипа при бременните жени и за малките деца.

Съобразявайте се с по-ниските температурите навън сутрин и вечер. Отоплявайте жилищата си и не допускайте да зъзнете. При всяко рязко застудяване вирусните инфекции веднага се изявяват. 

Когато човек има добра имунна защита, няма да се разболее, дори и да е в контакт с вече кихащи и кашлящи болни хора от грип. Направете своята профилактика срещу грипа с начини и средства, които са ефективни за вас.