Класическа супа от френската кухня е лучената супа. Както се разбира от наименованието й, основният продукт е кромид лук. Не са необходими специални продукти, за да сготвите топла полезна супа от лук. Ключът към вкусната лучена супа е по-дълго готвене на слаб огън. 

Ето рецепта за 4 порции:
5-6 големи глави кромид лук
3-4 с.л. олио
1/2 ч.л. мащерка
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
2 кубчета зеленчуков бульон
1 с.л. брашно
50 мл бяло вино
Черен пипер и сол на вкус
1-2 стръка розмарин

4 препечени филийки
1 скилидка чесън
1/2 ч.л. горчица
50 г тофу

Нарязват се на тънки полумесеци главите кромид лук. Слагат се в тенджера да се задушат в олиото на слаб огън. Прибавя се мащерката и се готви до златист цвят на лука. Прибавят се захарта и оцетът и заедно се разбъркват. Прибавя се и брашното при разбъркване. Залива се с 4-5 чаши гореща вода, в която са разтворени зеленчуковите бульончета. Сипва се виното и се оставят да къкри 10-15 минути. Накрая се овкусява с черен перер и още сол, ако е необходимо. Украсява се с розмарин. Може да се поднесе с филийки, натрити с пресован чесън и горчица, и настъргано тофу специално заради постите.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.