Липсата на менструация (аменорея) е симптом, който се среща често при жените в периода на полова активност. Аменореята може да бъде първична – когато менструацията не се появява при младо момиче, и вторична – при която менструалният цикъл се прекъсва за различно дълъг период.

# За да се реализира нормален менструален цикъл, трябва:

- хипоталамичните центрове в мозъка да са активни и да предизвикват секреция на т.нар гонадотропини от хипофизата;

- яйчниците да са способни да отговарят на стимулацията с гонадотропини, да произвеждат яйчникови хормони, които от своя страна трансформират лигавицата на матката;

- лигавицата на матката да е със запазена способност да реагира на хормоналната симулация;

- менструалната кръв да изтече през химена на влагалището.

На всяко едно от описаните нива може да се развие органично или функционално увреждане, което да потисне менструалния цикъл. За да се докаже причината, е необходимо всяко едно от тези нива да бъде изследвано.

# Видове изследване, доказващи евентуалното наличие на аменорея

Гинекологично изследване, включващо биопсия на ендометриума, контрастна снимка на маточната кухина, с която се откриват сраствания, вследствие на аборт и др.;

Ултразвуково изследване за структурата на яйчниците и евентуално лапароскопия;

Ендокринни изследвания – позволяват да се установи до точност качеството на секреторната дейност на яйчниците, на хипофизата, на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза.

# Какво трябва да знаем за вторичното спиране на менструацията при по-зряла възраст

Една от най-честите причини за нея, разбира се, е бременността. Тя лесно се доказва с ултразвуково изследване и тест за бременност. Като оставим настрана бременността, останалите причини за наличието на вторична аменорея, са:

- от надбъбрачен произход – например тумор на надбъбречната жлеза

- поликистоза на яйчниците

- сраствания на маточна кухина след кюртаж

- много рядко туберколоза

- в редки случаи във възрастта между 30-35 г. може да се среща преждевременна менопауза, при която запасът на яйчника от фоликули е свършил.

# Как може да се установи причината за появата на аменорея

За да се открие причината, са важни обстоятелствата, при които е настъпила вторичната аменорея – емоционален шок, рязко отслабване (анорексия, левкоза), затлъстяване, прием на невролептични лекарства или орални контрацептиви.

При установяването на наличие на аменорея, е задължителна консултацията с гинеколог. Лечението трябва да бъде съобразено с произхода на заболяването – отстраняване на причината или в по-редки случаи заместителна хормонална терапия.