Рибеното масло е най-добрия "витамин" за стимулиране на имунната система и за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. От него организмът има нужда особено през месеците с буква "р” в името (септември - април).

Източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Последни изследвания свързват употребата на рибено масло с подобряване на мозъчната дейност, включително и на настроението при депресия.
Основните - ейкозапентаенова и декозахексаенова киселини, бързо проникват в мембраните на липидните клетки, включително и в сърдечните. Освен това оказват стабилна

профилактика на атеросклерозата, сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт.

Рибеното масло стимулира образуването на простагландини, които участват в процесите на възпаление. 

Човешкият организъм не можи да синтезира сам полиненаситени мастни киселин, но може да ги получава чрез храната. За тази цел се препоръчва честата

консумация на мазните риби - сьомга, сардини, херинга, скумрия, тон, мекерел, лефер и разбира се, хайвер. 

Срещу пролетната умора за засилване на организма може да се приема рибено масло във вид на желатинови капсули или по една лъжица на ден в течен вид.