В какво се оказваме въвлечени ежедневно – динамични събития, многобройни задължения с кратки срокове за изпълнение, бързо хранене, защото време няма. И какво получаваме срещу това - стомашна язва, гастрит, колит и всякакъв коремен дискомфорт.

Познато ли ви е заодоволството от бавното ядене с приятен разговор и пауза между салатата, супата и основното ястие? Завършване на храненето с вкусен десерт с горчиво кафе или дижестив. Запитайте се, дали изпитвате удоволствие от поетата храна набързо.

От вас зависи да не подценявате храненето си. Да си отделяте необходимите 30 минути обедна почивка по предназначение, а именно за обяд в приятна обстановка. Спокойното хранене, без да си поглеждате часовника, за да налапате на 3-4 хапки сандвича, доставя удоволствие от вкусовите качества на храната. Създава чувство за ситост и може да бъдете по-ефективни през деня без да ви е тежко.  

Смята се, че са ни нужни около 20 минути от началото на храненето, докато до мозъка стигнат сигналите за ситост. Поднесената храна още със своя вид предизвиква отделяне на смилателни сокове. По време на старателно дъвчене в стомаха се отделят киселини за нейното разграждане и се активира перисталтиката на червата. Ето защо по-бавното хранене и продължителното дъвчене подготвят храносмилателния тракт за неговата работа. Предпазват от неприятно усещане на дискомфорт в коремната област и предотвратяват тежестта след нахранване.

Бързото поглъщане на храна на големи парчета, недостатъчно сдъвкани, затруднява работата на стомаха. Едновременно с това се поема повече въздух, който предизвиква допълнителен дискомфорт и подуване на корема.

Тръгвайте на обяд с очакване. Хранете се спокойно, отдадени на насладата от ястията. Вземайте от храната на малки хапки. Важно е да се храните заедно с човек с добри маниери на хранене. Не се разсейвайте с гледане на телевизия или преглеждане на събитията във фейсбук. Не отговаряйте на мобилните телефони през минутите, които сте отделили за себе си. 

Наслаждавайте се на всяка хапка. Спокойното и умерено хранене е разковничето за доброто самочувствие и работоспособност във втората половина от работния ден. Изградете си този стил на уважение към храната, която сте си избрали. Тогава и умереното количество храна ще ви засища и няма да се случва често да преяждате.