За кореноплодите важи поговорката "Всяко ново нещо е добре забравеното старо". Пащърнакът е добре позната подправка към супи заедно с морковите и целината. Той е с приятен аромат и леко сладък  вкус. Може  да се консумира в суров вид на салата. Заради богатото съдържание на етерични масла, магнезий, фосфор, желязо и витамини С и В, този неугледен зеленчук на външен вид зеленчук е подходящ за хора със стенокардия и високо кръвно налягане.

Рецепта №1

Пюре от пащърнак като гарнитура на месо

Необходими продукти

1/2 кг пащърнак
1-2 с.л. масло
2/3 ч.ч. вода
1 щ. индийско орехче
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Пащърнакът се измива, обелва и нарязва на кубчета. В тавичка се поставя маслото и се изсипва нарязаният пащърнак. Слага се в загрята фурна на 200 С градуса да се пече, докато се карамелизира около 15 мин.
След като се извади, пащърнакът се миксира с малко вода в блендер. Овкусява се с индийско орехче, сол и черен пипер.

Рецепта №2

Крем супа от пащърнак с къри

Необходими продукти:
50 г масло
3 бр. пащърнак
1 средна глава лук
1 скилидка чесън
1 с.л. брашно
1 ч.л.къри на прах
1/2 л бульон според вкуса
100 мл течна сметана
Сол и черен пирер на вкус

Начин на приготвяне:
Пащърнакът се измива, обелва и нарязва на кубчета. В тенджера се слага маслото, заедно с лука и чесъна и се прибавя пащърнака. Оставя се да се задуши за 5-6 мин. Прибавят се брашното и кърито при непрекъснато бъркане. Постепенно се долива топъл бульон. Вари се на слаб огън, до готовност. Пюрира се и се добавя течната сметана. Овкусява се със сол и черен пипер. Готовата супа се сервира с кротони.

Рецепта №3

За гулията и алабаша, също изключително полезни кореноплодни зеленчуци, може да научите от аудиозаписа, публикуван в началото. Това е целият разговор от предаването "За София" в ефира на bTVRadio, излъчен на 8.9.2015г, по темата "Полезните кореноплоди".