Соевият сос има емблематично присъствие в японската и китайска кухни. Не може да си представим суши без соев сос или китайски пелмени без соев сок.

Постепенно соевият сос се превърна в любима подправка и в българските ястия. Научихме се да го добавяме към риба, гъби, супи.

Соевият сос във всичките му варианти съдържа антиоксиданти.

Благодарение на тях честата му употреба забавя стареенето и съдейства в предотвратяването на онкологични заболявания.

Доказани са много ползотворни ефекти:

- премахва отоци

- помага срещу безсъние 

- при мускулни спазми

- при главоболие 

- при дерматити

- има успокояващ ефект

Съдържанието на фитоестрогени

в соевия сос помага на жените в климакс дълго време да запазят здравословен комфорт и добро самочувствие.

Много популярен е сред вегетарианците,

заради богатото съдържание на висококачествени протеини, които задоволяват нуждите на организма, когато не се консумира месо.

Вреден може да бъде, ако в технологията на приготвяне се използва солна или сярна киселина или ГМО суровина. Рядко, но може да предизвика алергиначна реакция при бебета или бременни жени и да повиши солта в организма.