В интерес на истината, понякога може да се отнася за лек, козметичен дисбаланс, но друг път за сериозна алергична реакция. 

Симптом #1: Сухи и напукани устни
Ако устните ви са напукани и често сухи и груби вероятно сте дехидратирани. Така че, вместо да слагате още един слой балсам отгоре, изпийте една чаша вода. Консумирайте редовно течности, за да не се стига до този проблем. Не забравяйте и третирането на устните с ексфолиращ и хидратиращ мехлем.

Симптом #2: Напукани по краищата
Може да имате гъбична инфекция (не се притеснявайте, не и от вид гъбична инфекция). Причина за тяхното образуване често пъти е слюноотделянето по време на сън. Тогава обикновено бактериите се натрупват във влажния ъгъл на устните, в резултат на което те ставата сухи и парещи на сутринта. Единственият начин да им противодействаме е като се обърнем към специалист-дерматолог, който ще предпише антибактериален крем.

Симптом #3: Промяна на цвета
Скритите проблеми варират от безвредни (ако сте яли кенди близалки) до тежки (чернодробно заболяване). Затова, забележите ли промяна в цвета на устните си, който не изчезва и е придружен от други симптоми веднага се консултирайте с лекар. И още една причина цветът на устните ви да е различен от естествения: тютюнопушенето. Звучи като още един повод да се откажете от цигарите, нали?

Симптом #4: Подути устни
Подуването на устните може да е в резултат както на нараняване, така и на алергична реакция. Ако и езикът ви е подут, чувствате парене на устните, забележите обрив по кожата или сърбеж в гърлото, незабавно потърсете медицинска помощ – може да се наложи спешна детоксикация в резултат на отравяне.

Симптом #5: Бледи устни
Липсата на достатъчно слънчева светлина може да доведе до бледи устни. Ето защо използвайте това като извинение, за да се разходите навън под милващите лъчи на слънцета. Само не пропускайте плажното масло или балсама за устни със слънцезащитен фактор. В случай че забележите бледи петна и следи и по други участци на кожата, веднага се обърнете към лекар, който ще ви направи изследване за анемия или рак.

Симптом #6: Повишена чувствителност
Устните ви са станали силно чувствителни на допир и по-розови по краищата? Този проблеми може да е резултат от алергична реакция, предизвикана от определено червило, паста за зъби, балсам за устни и др. Ето защо, ако усетите, че устните ви са станали по-чувствителни и зачервени, прекратете какъвто и да е козметичен продукт, който сте използвали досега.

Симптом #7: Херпес
Херпесите се появяват както в резултат на висока температура, когато спада именната защита на организма, така и в следствие на силно психическо или физическо изтощение. Така че, появи ли се херпес, помислете какво може да го е „отключило“ и вземете мерки още в началния му стадий. Третирането му със суров органичен мед е особено препоръчителен сред натуралните средства. Слънцезащитният крем също има свойството да облекчава болката, предизвикана от херпес, както и да го унищожава.