Имате ли любима напитка, която си приготвяте след тренировка? За добър сън? При болно гърло? За събуждане и свежест? Предлагам ви още няколко:

За спорт и издържливост:
кокосовата вода добива все по-голяма популярност. Благодарение на високото съдържание на калий, тя освежава отлично и помага при възстановяване след спорт. В горещо време добавете и щипка морска сол. Кокосова вода можете да си набавите от млади кокосови орехи, но много производители я предлагат и в кутия. Четете опаковките и избере без добавена захар.

При разстроен стомах:
чай от джинджифил – приготвя се суперлесно: 3-4 тънки резенчета корен от джинджифил се запарват с 250 мл гореща вода за 5 мин. Ако желаете по-силен чай сварете джинджифила за 3-4 минути. Добавете мед и лимон на вкус и леко охладете. Разделете на две части и пийте преди хранене.

За зачервено гърло: опитайте млечна напитка с куркума: загрейте чаша бадемово мляко и към него добавете ½ ч.л. куркума на прах, щипка лют пипер, малка щипка индийско орехче и супена лъжица мед. Подправките действат противовъзпалително и бързо облекчават гърлото.

За дълбок сън: сокът от вишни помага да заспим по-бързо, защото стимулира отделянето на мелатонин. Домашният сок е за предпочитане, но ако нямате достъп до такъв, потърсете такъв без консерванти и без добавена захар. Разбира се, чаят от лайка също е вълшебен.

След парти нощ: алкохолът може да ви обезводни и да ви остави без сили на следващия ден. На сутринта пригответе шейк, като пасирате 1 цял обелен портокал с малко вода и няколко кубчета лед. Ако разполагате с нар или гуава, или натурален сок без консерванти от тези плодове, добавете ги към шейка – портокалите, нарът и гуавата са богати на тъканни соли и бързо регенерират тялото.

За традиционалистите – армеева чорба също върши чудесна работа – богатството от ензими и пробиотици помага на храносмилателната система да се справи със стреса от алкохола.

За събуждане:
кафе с масло и подправки – добавянето на качествено краве масло към чай и мляко е традиция в Азия, но напоследък все повече хора в САЩ избират да подправят сутрешното си кафе с масло вместо мляко. В блендер разбийте чаша шварц кафе с голяма лъжица масло и щипка канела, резултатът е пухкаво лате, което ще ви зареди с енергия и ще достави ценни мастноразтворими витамини. За предпочитане е домашно масло или от пасищни крави.

Със съдействието на www.artofrealfood.com