Неслучайно първата асоциация, която правим с лято, е морето. Слънчевата светлина и топлина, и солената вода имат доказано здравословно действие. За да се върнем от почивката заредени и вдъхновени, важно е да се подготовим добре. По време на почивката пийте само бутилирана вода. Вземете със себе си активен въглен и антихистаминови средства. 

Пътуването на ваканция в място с друг климат и значителна часова разлика е изпитание за тялото. Часовата разлика повече от 2 ч. нарушава индивидуалните биоритми. Появява се главоболие, отпадналост, промяна в пулса и стойностите на кръвното налягане. За по-бърза адаптация в дните преди ваканцията изтеглете своя сън с 1-2 часа по-рано.

Ако се гмуркате с акваланг, навръщане преди полета трябва да направите почивка. При еднократно гмуркане на дълбочина до 12 м е необходимо да прекарате един ден на земната повърхност. След многократни гмуркания и на по-дълбоко ще трябва да предвидите 48 ч. почивка, за да се изравни нивото на азота в организма до безопасните стойности.

Когато се изкачвате в планината, преценете дрехите, с които ще пътувате. Понякога е необходимо да се вземат шапка и ръкавици, освен топло яке.

С тези практични съвети при подготовка за лятната почивка може да се чувствате комфортно, въпреки смяната на домашните удобства. Така завършва разговорът ни със Светослав Николов, радиоводещ на предаването "За София” в ефира на bTVRadio на 15.08.2014г. Повече подробности може да научите от аудиозаписа "Подготовка за комфортна почивка ”, публикуван в началото на поста.