Времето е чудесно. Денят е по-дълъг. Разголените дрехи провокират желание да постегнем тялото. И често грабваме ракетата и отиваме на тенис корта. Играем през цялото време без да си даваме сметка, че мускулите ни изобщо не са подготвени за продължително натоварване. По този начин "събуждаме" стари травми или си докарваме болки по съвсем невинен начин.

От тениса най-често страда китката, затова не забравяйте да си слагате накитник. При отиграване на топката с едната ръка се провокират болки в предмишницата и в лакътя - "тенис лакът". За да не допуснете това, помага носенето по време на игра на подлакътен бандаж около сухожилията.

Боулингът също не е безобиден, особено в компания, когато се активира състезателният дух. От замахването часове наред с тежката топка и никой преди това не ви е насочил в правилната техниката на хвърляне и положение на тялото, може да се окаже, че сте травмирали раменната става, и лакътя, и китката.

Всяка от вас помни първото си отиване във фитнес зала, на йога или на танци с последвалата от престараването мускулна треска на следващия ден. Това понякога е достатъчно да не пожелаете да повторите това занимание. За да не се стигне до болки, скованост и микротравми след физическа активност, спазвайте следните правила: 

Правете упражнения като клякания, коремни преси и стречинг, за да раздвижвате всеки ден тялото си.  

Преди тренировка правете загрявка около 10 минути с кръгови движения във всички стави. 

Поискайте инструктор да изготви програмата ви за натоварване, която ще бъде съобразена с индивидуалните ви възможности и подтготовка.

Тренировката също трябва да завърши със стречинг за 10 минути, който ще отпусне напрежението в мускулите. Важно условие е да се наблегне на разтягането на цялото тяло.

След голямо физическо усилие си предвидете спортен масаж от специалист, сауна или джакузи за по-пълна релаксация на цялото тяло.

Поддържайте добра физическа форма. Това е дългосрочна „инвестиция” във вашето здраве, но без излишно натоварване.

Свързани статии

http://www.btv.bg/gallery/uprajnenia/kakvo-da-pravim-pri-bolka-v-muskulite.html

http://ladyzone.bg/gallery/zdraven-blog/kak-da-si-predpazite-krakata-ot-travmi-pri-bjagane.html