Един обикновен работен ден, изпълнен със срещи в точно време, разговори с много хора с различни характери, придвижване на дължи разстояния и т.н. Закономерно възникват въпросите: "Кога и как да отделя време за релаксация?”. Трябва да потърсим отговорите им, защото след време ще платим високата цена на преумората с безсъние, депресия, високо кръвно налягане и много други здравословни проблеми. Затова усетите ли, че стресът взема връх,

отделете няколко минути и се успокойте незабавно с един от петте бързи похвата:

1. Дишайте дълбоко
Седнете отпуснато. Поемете дълбоко въздух и издишайте бавно. Започнете да се откъсвате мисловно от вашето притеснение. Продължете да дишате бавно и дълбоко десет пъти.

2. Излезте навън
Ако имате възможност, излезете навън и с бърз ход се раздвижете, за да си "проветрите” главата.

3. "Отнесете се” на щастливо място
Затворете очи и си представете любимата обстановка на вашето спокойствие.

4. Погасете напрежението с музика
Пуснете си за няколко минути успокояваща музика или рок, ако тя е вашата любима вибрация, темпераментна песен, изпълнение на акустична китара или просто да побарабанете с молива - може да се окаже, че това е вашият трик за успокояване.

5. Оценете таланта си и своите добри качества
Осъзнайте дали стресът затруднява лично вашето положение. Обрисувайте си създалата се картина. Намерете положителното й разрешение и предприемете стъпки за справяне.

Не бива да забравяме, че здравословният начин на живот, който включва редовно и балансирано хранене, постоянна физическа активност, достатъчен и пълноценен сън, безусловно помага на тялото и на ума да бъдат стресоустойчиви.