Високият холестерол е основна причина за атеросклероза на кръвоносните съдове, включително и на коронариите, които хранят сърцето. Тяхното запушване води до инфаркт, застрашаващ живота на човека. 

Холестеролът в 80% се произвежда в черния дроб и в бъбреци, а 20% попада в организма чрез храната. Най-богати на холестерол са свинското и говеждото месо. Когато кръвните резултати за холестерол показват

високо ниво на високплътностен холестерол HDL, това е признак за здрав организъм.

Когато е увеличен обаче нископлътностен холестерол LDL - нар. "лош” холестерол, резултатът се оценява като рисков за инфаркт. 

Отсъствието на физическа активност оказва върху организма същия ефект, както затлъстяването.

Добрият холестерол - HDL пада, а лошият - LDL се повишава и ето я атеросклероза. Затова, излезте от удобните кресла и обуйте маратонките. Ако нямате време за интензивно занимание със спорт, ходете пеш 30-40 мин. или спрете да използвате асансьор.

Надхвърлените 50 години

Нивото на холестерола започва закономерно и естествено да се покачва, независимо от храненето и телосложението. При мъжете надхвърлили петдесетте достигнатото холестеролово ниво са задържа, докато при жените - холестеролът остава нисък до менопаузата, след което рязко се покачва.

"Инфарктно” семейство

Ако живеете в семейство, склонно към изживяване на силни емоции с фамилна история за прекарани инфаркти, попадате в групата с повишен риск от инфаркт. Проблемите на сърдечно-съдовата система се предават по наследство. Ако майка ви или баба ви имат висок холестерол, задължително проверете своя. Често пъти в тези семейства тютюнопушенето е сред любимите навици. Никотинът не само предизвиква спазъм на съдовете, но понижава добрия холестерол, а това може да погуби сърцето ви.

Състоянието на щитовидната жлеза 

Високият холестерол може да е симптом и на други болести, например на захарен диабет или хипотиреоидизъм. При тези състояния се добавят и много други оплаквания, сред които са сънливост, умора, опадане на косата, оток на лицето, запек. 

За всяка от тези причини има средство за преодоляването:

- Диета за намаляване на теглото, респективно за понижаване на холестерола и медикаменти за тази цел.
- Включване на физическа активност в ежедневието.
- Отказване от тютюнопушенето.
- Подмяна на наследените модели на поведение, с по-интелигентни емоции, включващи толерантност, прошка и любов.
- Изследване на щитовидните хормони и кръвната захар с лекарска консултация за провеждане на нужното лечение.