Паник атаките са особени състояния с висока концентрация на тревожност, безпокойство, страх и напрежение. Съпроводени са с изтръпване на крайниците, треперене, задух и тежест в гърдите. Тревожната тенденция е, че напоследък се случват на все по-млади хора. Продължителността им е до 20 минути. Възникват без видима причина, но всъщност са знак от тялото, че нещо не е наред, силен вик за помощ, който не бива да пренебрегваме. 

Снимка: iStock


Елена, 20 г.
„Първата си паник атака получих, докато учех за изпити. Бях сама в стаята. Изведнъж започнах да усещам, че въздухът не ми стига. Изтръпна ми буквално цялото тяло и усещах, че не мога да седя на краката си. Сърцето ми биеше лудо, сигурно с над 100 удара в минута. По това време преживявах сериозна любовна драма. Имах проблеми, които не можех да реша. Бях объркана.

Съвет при схващане на крайниците: Ако усетите, че крайниците ви се схващат и не можете да ги движите, направете следното упражнение – повдигнете се на пръсти и рязко се отпуснете на пети. Убождане с игла също може да помогне.

Мартин, 47 г.
„Случи ми се за пръв път късно през нощта. Съпругата и детето ми вече спяха. Усетих силен пристъп на тревожност. Започнах да се задушавам. Усещам тежест в гърдите си. Станах и отворих широко прозореца. Дишах дълбоко. Усещането за тревожност беше много по-неприятно от физическите проявления на паник атаката. Реших, че е нещо инцидентно и не споделих с никого, нито потърсих помощ. Няколко дни след това се случи отново. Времето пак беше късно през нощта, симптомите – същите. Разказах на приятел и на съпругата ми. И двамата ме посъветваха да отида при личния си лекар, който най-добре може да ме насочи какво да правя. Не отидох. Не се е случвало отново оттогава. По това време в работата ми имаше ужасно напрежение – промени, размествания, несигурност. Предполагам, че това е била една от причините за паник атаките.”

Съвет срещу тревожност:
Комбинацията мента, глог и валериан, под формата на хапчета или капки, е традиционно средство за успокоение. Максималното им действие идва във времето, тъй като трябва да се натрупа в организма.

Лилия, 33 г.
„Случи ми се една сутрин на път за работа. Пътувахме с колата със супруга ми. Изведнъж започнах да се задушавам. Едвам си поемах въздух. Разплаках се без никаква причина, ей така, от нищото. Започнах да треперя. Цялото ми тяло се разлюля. Ръцете ми изтръпнаха. Усещах го по-силно в лявата си ръка. Това продължи около 15 минути. След това се успокоих, атаката отмина, но продължи да ми е дискомфортно и леко треперех. Консултирах се с невролог, който ми изписа два вида медикаменти, залагайки основно на хомеопатия. Напрежението в автомобила при мен дойде от лека катастрофа, която бяхме преживели скоро. Постоянно бях на тръни, неспокойна, оглеждах пешеходците и се плашех някой да не изтича да пресече предколата и да го бутнем. Предполагам, че между паник атаката и това напрежение по време на път имат връзка.”

Съвет от психолога:
Ако се страхувате да пътувате в личния си автомобил, независимо дали вие сте шофьор или някой друг, опитайте се известно време да използвате градски транспорт или да ходите пеша. Качете се на автобус (тролей, трамвай) само за една спирка. Нека на следващата ви чака някой ваш близък. Постепенно увеличавайте спирките. Ако с времето започнете да пътувате без притеснение, сменете градския с личен транспорт и продължете.

Михаил, 25 г.
„Дълго време, с нетърпение очаквах премиерата на един филм. Когато моментът настъпи, не можех да повярвам, че съм успял да си намеря билети за първата прожекция, на супер яки места. Отидох сам, но това изобщо не ме притесняваше. Важен беше филма. Бях супер развълнуван. Попивах всяка дума, не смеех да дишам, за да не изтърва нещо. Изведнъж усетих, че цялото ми тяло се вдървява. Не можех да мръдна нито крак, нито ръка. Съзнанието ми беше хипер възбудено, бях много щастлив, но тялото ми сякаш беше в противоположната крайност. Наложи се да извикаме линейка, защото продължавах да не мога да се движа и дишах трудно. Бях се сковал от щастие!”

Съвет от диетолога:
При паник атака тялото се насища с адреналин и кортизол. Адреналинът може да ни накара да се почувстваме извънредно щастливи, но прекрачим ли личната си граница, щастието рефлектира по негативен начин. Храните, които действат антистресово на организма, са кафяв ориз, авокадо, червени боровинки, спанак, бадеми, портокали, мляко и др. Не се притеснявайте да потърсите помощ от непознати при паник атака на обществено място. Глътка вода или разхлаждане с няколко капки на челото са най-малкото, което може да се направи при спешна нужда.

Какви мерки да вземете при повтарящи се паник атаки:

1. Потърсете съвет на лекар. Личният лекар най-добре може да ви насочи към нужния специалист, в зависимост от личните ви, точно описани симптоми. Препоръчваните консултации обикновено са с невролог, психолог и ендокринолог. Причина за паник атаките може да са нарушени нива на хормоните – обикновено се препоръчва изследване на TSH; нарушения в работата на щитовидната жлеза, синдорм на Хашимото и т.н.

2. Прием на препарати с магнезий. Ако организмът ви страда от липса на магнезий, често ще се усещате нервни, прекалено чувствителни, напрегнати и притеснени. От нивата на този елемент зависи как ще реагирате в ситуации с подчертано стресов характер. Приемът на магнезий се препоръчва и прибременни, подрастващи, активно спортуващи или хора, ограничили калорийния си прием.

3. Пиене на билкови отвари. Много билки имат силата да действат успокояващо на човешкия организъм. Една от тях е жълтия кантарион. Той е с високо съдържание на хиперецин – най-силният природен антидепресант. Приемането на отвара от жълт кантарион ще увеличи серотонина ви, известен още като хормон на щастието.

4. Капките на д-р Бах. При паник атаки и тревожност се приемат капките Rescue. Баховите капки представляват комбинаци на различни есенции, извлечени от цветя.