Запържката е неразделна част от националната ни кухня. С нея се обяснява високия процент на язвите и гастрити сред хората на средна възраст у нас. Медицинската статистика я сочи като "национален бич" за храносмилателната система. Вярно е, че препърженото брашно с червен пипер създават плътен примамлив аромат и вкус на гозбите, но струва ли си да се придържаме към тази традиция в готвенето, когато знаем, че е нездравословно?

Храната, приготвена чрез пържене съдържа вредни вещества, които влияят отрицателно на стомаха и на червата, особено когато се консумира редовно. При по-високите температури на пържене започва процес на липидна пероксидация - във веригите на мастните киселини се осъществява свързване на ненаситените връзки с кислород. В резултат се отделят молекули с висока енергия, известни като свободни радикали, които увреждат физиологията на самите клетки толкова силно, че могат да предизвикат мутации.

Част от мазнината се поглъща от хранителните продукти. Чрез тях се увеличава приемът на мазнини, което нарушава калорийния баланс и съответно повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и наднормено тегло.

За да се намалят опасностите от пърженето върху здравето, спазвайте тези важни правила:

Недопустимо е добавянето в ястия на мазнината, която вече е била използвана за пържене.

Пържете възможно най-кратко и не допускайте да се получи прегаряне.

Не използвайте отново престоялата мазнина в тигана.

Мазнина, с която може да се пържи безвредно е олио от гроздови семки, защото е изключително устойчиво на високите температури.

Поднасяйте пържената храна винаги с пресни салати, заради съдържанието на фибри, които се свързват с токсичните вещества и улесняват изхвърлянето им от организма.

Специалисти препоръчват използването на фритюрници за пържене с маслена баня. Уредите сами поддържат по-ниска температура, при която процесите на липидна пероксидация не застрашават здравето.

Традиционното пържене у нас със слънчогледово масло не е здравословно, защото се увеличава приемът на омега 6 мастни киселини, които са термично неустойчиви. Те лесно се окисляват и образуват липидни радикали, които увеличават риска от сърдечно-съдови и ракови заболявания.

 

В краен случай, винаги можете да приложите варене на пара в комбинация с 30-40 секундно запържване в специален керамичен тиган или да изберете готвене с тефлонов тиган. В тях се готви с минимално количество мазнина. За целта обаче трябва да сте си подбрали правилно тефлоновия тиган. Внимавайте с евтините варианти, за да не попаднете на изработени от по-неустойчив и лесно топим материал. Тиганът трябва да е с дебело дъно. Качествени тефлонови тигани предлагат търговските марки - Тефал, Цептер, Индженио, съобразено с домашния бюджет, разбира се. По отношение на дискусиите за токсичност на тефлона, не оставяйте да се загрява празен тефлонов тиган – тогава може да се надвиши рисковата температура при нагряване.

Съществуват достатъчно други алтернативни методи за приготвянето на храна - варени или задушени ястия на пара, които са абсолютно безвредни.