Кой не е изпитвал детското изкушение да се плъзне върху леда. Великолепно е чувството за волност и жизненост. Но! Когато подхлъзването се случи неочаквано и е последвано от падане – последиците са ясни. Най-малкото са синините на натъртеното място. При изкълчване и счупване болката е налице и единственото решение е да се потърси ортопед.

Зимните подхлъзвания са нещо естествено и добре познато. Наивно звучи съвет – ходете внимателно, но

сега трябва да се ходи точно така - бавно с малки стъпки.

По-този начин тялото по-лесно балансира, като се пренася тежестта върху стабилния крак. Забързаното ходене или затичване са по-рискови за падане при пресичане на пътното платно, както при слизане и качване по стълбите или на тротоарите. Забавеното ходене позволява човек да оценява ситуацията около себе си и в случай на подхлъзване да успее да се предпази от лошо падне.

Ръцете трябва да са свободни и не в джобовете

Естествените размахвания на ръцете ни помагат да се задържим, за да не паднем при загуба на равновесието.

Носете чантите през рамо или предпочитайте чанти – тип раничка

Жените не бива да  правят компромис заради модата.

При поледици е добре да не се ходи с ботуши с висок ток навън,

защото тогава възможността за изкълчване е доста голяма. Винаги ще ви помогне някой, ако паднете на тротоара, но по-добре е да предвидим реалностите и да избегнем разочарованието от травмите.

След падане сложeте компрес с лед в полиетиленова торбичка върху мястото за 5-10 мин.

С това ще предотвратите отока и ще намалите болката. Може да вземете и обезболяващи, с каквито разполагате вкъщи. Тези от вас, които използват  хомеопатия могат да вземат по 5 гранули под езика на всеки 15 мин. арника монтана или травмил, както и да намажат мястото с крем травмил. В случай, че изпитвате силна болка и имате усещане, че е по-сериозно положението, потърсете лекар или извикайте бърза помощ.

За помощта, която оказват планинските спасители на пистите, в случай на инцидент със скиори и бордисти, вижте във „Видео по темата”.