Късно вечерта е, събувате красивите обувки, с които дефилирахте допреди малко и ви се иска да се пренесете в Тайланд, където опитна масажистка да се погрижи за уморените ви крачета. За съжаление сте у дома и май никой няма намерение да ви направи масаж. Ами сега?

1. Разберете защо боли

В човешката история тесните обувки са на мода сравнително отскоро. Все още голяма част от населението на света се придвижва без обувки - в Третия свят болките от умора в ходилата са рядко оплакване. Ако видите рентгенова снимка на женско краче побрано в красива обувка с ток, косите ви моментално настръхват, защото си давате сметка, че сме поместили всички костици и стави в много по-малко пространство отколкото е нормално за оптималното движение на стъпалото. Прибавете и тока, който измества центъра на тежестта напред и не само имате струпване на костици, но сега те носят и цялата ви тежест. Нищо чудно, че ходилата са уморени и понякога дори ви боли. Това напрежение бързо се пренася и към кръста, гърба и врата, а дори не се замисляте, че причината може да е в лошо подбраните обувки.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos2. Помогнете си сами

Веднага щом свалите обувките си, се разходете боси. Не премествайте краката от една обувка в друга или в домашни пантофи. Дайте възможност на рецепторите в ходилата да се събудят и да започнат да възприемат сигнали, за да заработят мускулите по стъпалата. Неслучайно цели 25% от костите в тялото се намират в краката. Седнете пред телевизора и масажирайте сводовете: стъпeте на тенис топка или ползвайте специален масажор за стъпала (или пък, както правят хората на село - върху сух кочан царевица). Следващата стъпка е да неутрализирате вредите от струпването на напрежение между костиците и ставите. За да им дадете възможност да се раздалечат и да си починат, поставете разделители за педикюр или ако нямате на разположение, направете си конусчета от салфетки и ги мушнете между пръстите. Може да останете така няколко часа и дори да спите с тях. Мислете за това като за стречинг за пръстите.

3. Ревизирайте шкафа с обувки

Обувките, които най-много стресират стъпалата са чехлите без каишка при петата, обувките с високи токове, както и обувките с тясна конструкция при най-широката част на стъпалото. По правило всяка обувка трябва да отговаря на напречната широчина на стъпалото, а повечето красиви дамски обувки са доста по-тесни. Нашият съвет е да носите изморителните обувки само когато се налага и да имате удобни, широки и ниски обувки за офиса или за придвижване пеша.  За да неутрализирате ефекта от носенето на неудобни обувки, ходете боси колкото се може по-често, особено на плажа или на трева, правете упражнения с пръстите на краката и глезените, масажирайте се ежедневно и не забравяйте да използвате сепараторите за пръсти по време на почивка, освен ако разбира се, не си почивате на масажен стол в Тайланд.

Със съдействието на www.artofrealfood.com