.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Първа помощ при кърлеж

| преди 3 години
кърлеж
Снимка: iStock
Въртеливите движения не са препоръчителни, защото челюстта може да се захване по-дълбоко

През лятото прекарваме максимално време навън – разходки из планините, излежаване на слънчевите поляни и др. Като всичко хубаво обаче и свежата зелена трева крие опасности. Една от тях са кърлежите. Макар че по принцип градските паркове се третират с препарати против тези насекоми, площите никога не са 100% защитени. Особено висока е концентрацията на кърлежи на места с висока трева, ниски храсти и такива, на които има животни – кучета, тревопасни, диви – сърни и елени. Малките насекоми са едни от най-честите преносители на болести след комарите. Неприятното усещане и страхът са съвсем малка част от това, което може да причини кърлежът. Те са преносители и на следните болести – лаймска, марсилска треска, Q-треска, кримско-конго хеморагична треска, туларемия и кърлежов енцефалит.

През лятото паразитите се размножават интензивно. Дори при кратка разходка е възможно да ни полази кърлеж и да се забие в кожата ни.

Ухапванията от кърлеж не причиняват болка, следователно това не е симптом, по който може да разберете, че ви грози тази опасност. Някои видове са толкова малки, че е трудно да се забележат. Може да уловите кърлеж по тялото си чрез случайно напипване или ако усетите гъделичкане по кожата от движенията му. Ухапаното място е зачервено и сърби. Обикновено част от кърлежа остава видима. След като той напусне мястото, може да се усети болка и дори да се парализира крайникът. Други симптоми са треска, световъртеж, отпадналост, сърцебиене и т.н.

кърлеж
Снимка: iStock

Какво да правим, ако открием кърлеж по тялото си?

Най-добре е веднага да се насочите към медицински център, където терапевт ще извади паразита по възможно най-прецизен начин. По правило такива интервенции се извършват от хирург, но може да го направи и общопрактикуващ лекар.

Ако искате да премахнете кърлежа сами и да сте сигурни в добрия резултат, използвайте специални уреди. Продават се в аптеките.

Кърлежът може да бъде изваден и с дълги пинсети. Трябва внимателно да го хванете максимално близо до кожата и да се опитате да го обърнете по гръб. Изтегляйте по посока обратна на посоката му на забиване в кожата.

Изваденият кърлеж трябва да изхвърлите на безопасно място. Не го стискайте, особено ако сте с голи ръце. Възможно е по кожата ви да попаднат кръв и секрети от паразитто, които да причинят инфекция.

На мястото, на което е бил кърлежът, трябва да има малка дупчица. Тя е гаранция, че в кожата не е останала част от паразитто.

Дезинфекцирайте внимателно. Според повечето лекари не е нужна обработка с антибиотик.

Първа помощ при ухапване от змияНе изсмуквайте отровата с уста - опасно е!

Трите Не-та

1. Не докосвайте тялото на кърлежа със запалена цигара или клечка кибрит. Това може да го накара да повърне част от изпитата кръв или да започне да секретира обилно, което може да се окаже твърде опасно за човека гостоприемник на паразита..

2. Не дърпайте силно само и само да извадите паразита. В такъв случай може част от него да остане в кожата. Въртеливите движения не са препоръчителни, защото челюстта му е назъбена и по този начин може само да се захване по-дълбоко.

3. Не оставяйте раната нетретирана само защото е малка. Тя е входна врата за различни инфекции.

Как ви действа есента?