Преди да излезем в така жадуваната почивка, все си казваме „един път да изляза в отпуска и ще спя до обяд”. Ние пък ще кажем, че от сън спомен няма, и ако искате лятното изживяване да е истински пълноценно и ползотворно, то ще трябва да следвате някои правила…

бележкаРанно ставане
Ако закуската в хотела е с начален час 8, то станете поне 30 минути преди започването. Ако сте на квартира – важи същото правило. Направете сутрешния тоалет и не се задържайте и минутка повече в стаята. В началото на отпуската може и да ви се стори налудничава идеята (да ставате в 7.30 сутринта), но последните дни ще се чувствате гузни, че сте пропуснали прекрасни мигове от морското или планинско лятно изживяване. Все пак отпуската ще трае една или две седмици най-много, а не цяло лято. Напомняйте си това всяка сутрин, когато ви е истински трудно да се разделите с възглавницата.

бележкаСутрешна разходка
Няма нищо по-събуждащо и ободряващо от това да се поразмърдаш рано сутринта, когато природата се събужда за новия 24-часов цикъл. Още повече, че точно тогава въздухът е най-хладен. Направете го вместо да правите следобедни разходки, които ще ви костват много усилия, задъхвания и пот. Ако сте на море – това е чудесен шанс за хората с проблеми на горните дихателни пътища да правят сутрешни терапии с йодни пари като се разхождат близо до морето. За целта обаче ще трябва да ставате малко по-раничко – около 5-6 часа сутринта.

бележкаНе пропускайте закуската
Независимо дали  е осигурена като екстра от хотела, или сте на квартира и сами трябва да помислите за това, закуската трябва да присъства като важна част от пълноценното ви пребиваване на морето или в планината. За да нямате проблеми през деня, хапвайте повече фибри, които можете да намерите в плодовете. Филийките да са препечени, хлябът – по възможност – пълнозърнест. Сутрешното хранене трябва да е малко по-обилно, за да не се изкушавате през деня, когато сте на плажа да поемате големи количества нездравословни храни.

бележкаНаслаждавайте се на природата
Плясъкът на вълните или шумът от вятъра в короните на дърветата – няма нищо по-облагородяващо от това да наблюдаваш природата и да черпиш от нейните дарове напълно безплатно. Ако сте на море не пропускайте да си съберете мидички от плажа, да направите някой и друг пясъчен замък, или просто да заровите лежерно крака в пясъка. Всеки малък детайл от вашата почивка може да ви достави удоволствие стига вие да го пожелаете.

бележкаНе тъпчете на едно място
Ако сте с кола и имате възможност да обикаляте, в никакъв случай не пропускайте този шанс. Посетете близки населени места, известни забележителности в района. Когато се върнете от отпуска отново на работното място ще има за какво да разказвате на колегите и на своите близки. Това ще подсили усещането за пълноценно лятно изживяване.